KORONA SMANJUJE SVETSKE INVESTICIJE ZA TREĆINU UNCTAD promenila procenu

AnalizaIzdvajamoSvet

27.3.2020 15:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

KORONA SMANJUJE SVETSKE INVESTICIJE ZA TREĆINU UNCTAD promenila procenu KORONA SMANJUJE SVETSKE INVESTICIJE ZA TREĆINU UNCTAD promenila procenu
Konferencija UN o trgovini i razvoju (UNCTAD) procenila je da bi seglobalne strane investicije u periodu 2020-2021 mogla smanjiti na nivood 30-40 odsto zbog... KORONA SMANJUJE SVETSKE INVESTICIJE ZA TREĆINU UNCTAD promenila procenu

Konferencija UN o trgovini i razvoju (UNCTAD) procenila je da bi se
globalne strane investicije u periodu 2020-2021 mogla smanjiti na nivo
od 30-40 odsto zbog pandemije korona virusa. Na ovaj način, UNCTAD je značajno promenio procenu objavljenu pre nekoliko nedelja kada je prognoziram pad investicija od 5-15 odsto zbog pandemije.

Ova nova procena nagoveštava najveći pad stranih investicija u
poslednjih 20 godina. Inače, globalne strane direktne investicije
dostigle su u 2019. Godini vrednost od 1.390 milijardi dolara. Ove projekcije UNCTAD temelje se na poslovnim rezultatima multinacionalnih kompanija koje značajno učestvuju u ukupnom obimu medjunarodnih investicija. Kako se ističe u saopštenju UNCTAD, prema poslednjim podacima 57 odsto od 100 najvećih multinacionalnih kompanija izvestilo je o negativnom uticaju pandemije na njihove poslovne rezultate. Kriza nastala zbog pandemija virusa najteže je pogodila energetski sektor, sektor sirovina, kao I vazdušni saobraćaj i automobilsku industriju, saopštio je UNCTAD.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...