planirano lansiranje još više hiljada malih satelita

Maskov satelitski internet od podrške do pretnje za svetsku bezbednost

Hi-techSvetU fokusu

26.3.2024 14:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Maskov satelitski internet od podrške do pretnje za svetsku bezbednost Maskov satelitski internet od podrške do pretnje za svetsku bezbednost
Kompanija SpaceX Ilona Maska (Elon Musk) reklamira svoj brzi satelitski internet kao dostupan “skoro svuda na planeti”. Međutim, to znači da se njegov domet... Maskov satelitski internet od podrške do pretnje za svetsku bezbednost

Kompanija SpaceX Ilona Maska (Elon Musk) reklamira svoj brzi satelitski internet kao dostupan “skoro svuda na planeti”. Međutim, to znači da se njegov domet proteže i na teritorije gde ovaj servis nema zvanične dozvole za rad i gde vladaju represivni diktatorski ili vojni režimi.

Bloomberg je u svom istraživanju identifikovao široke primere Starlink opreme, kojom se trguje ilegalno na crnom tržištu. Njena zloupotreba postaje globalni problem, što postavlja pitanja o kontroli kompanije nad sistemima koji mogu da ugroze javnu ili nacionalnu (američku) bezbednost.

U Jemenu, koji je u jeku decenijskog građanskog rata, jedan vladin zvaničnik je priznao da je Starlink u širokoj upotrebi. Slično je i u Sudanu, gde je jednogodišnji građanski rat doveo do optužbi za genocid, zločina protiv čovečnosti i miliona ljudi koji beže iz svojih domova. Pošto redovni internet ne radi mesecima, vojnici paravojnih snaga za brzu podršku i komunikaciju koriste Starlink sisteme za svoju logistiku, prema zapadnim diplomatama.

Starlinkova lakoća korišćenja je velika “reklama”. „To je duboko zabrinjavajuće jer je neregulisano i na čelu svega je privatna kompanija“, rekla je Ema Šortis (Emma Shortis), viši istraživač za međunarodne i bezbednosne poslove u Australijskom institutu, nezavisnom istraživačkom centru u Kanberi. “Ne postoji odgovornost o tome ko ima pristup tome i kako se koristi.”

Starlink isporučuje širokopojasni internet koji se prenosi sa mreže od otprilike 5.500 satelita koje je SpaceX počeo da lansira u Zemljinu orbitu 2019. godine. Sa već oko 2,6 miliona klijenata, Starlink ima potencijal da postane veliki pokretač profita za SpaceX, kompaniju koja za cilj ima, pre svega, potencijalno istraživanje Marsa.

Ta ista svojstva su učinila Starlink vitalnim za ukrajinsku vojsku u njenoj odbrani od ruskih snaga. SpaceX je obezbedio tehnologiju Kijevu u ranim danima ruske invazije, a Starlink je od tada postao ključan za ukrajinsku komunikacionu infrastrukturu.

Ministarstvo odbrane SAD je kasnije postiglo dogovor sa Starlinkom o snabdevanju Ukrajine ovom opremom, čiji uslovi nisu bili javno objavljeni.

Zatim su u februaru ove godine ukrajinski zvaničnici saopštili da Rusija takođe koristi Starlink u svojim ratnim naporima, uz snimke koji pokazuju ruske vojnike kako raspakuju komplete ove opreme. Dvojica američkih kongresmena tražila su odgovore na ove navode od kompanije SpaceX, ili Maska. „Prema našim saznanjima, nijedan Starlink sistem nije prodat direktno ili indirektno Rusiji“, napisao je Mask na društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitteru, sada isto u njegovom vlasništvu.

Mask je zahvaljujući SpaceX-u postao najvažniji ugovarač iz privatnog sektora u svemirskom programu američke vlade i dominantna sila u nacionalnoj bezbednosti.

Pretpostavlja se da bi godišnji prihod kompanije mogao da dostigne 30 milijardi dolara. Pored toga, u planu je lansiranje još desetine hiljada dodatnih malih satelita za povezivanje mesta koja su previše udaljena za zemaljski širokopojasni pristup ili koja su odsečena prirodnim katastrofama ili sukobima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...