upotreba kamate od zamrznute ruske imovine na čekanju do juna

Ministri finansija G7 napreduju ka dogovoru, imovina Rusije ostaje blokirana

Svet

25.5.2024 15:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Ministri finansija G7 napreduju ka dogovoru, imovina Rusije ostaje blokirana Ministri finansija G7 napreduju ka dogovoru, imovina Rusije ostaje blokirana
Ministri finansija G7 su danas na sastanku u Strezi, u Italiji, konstatovali „napredak“ dogovora o upotrebi kamate od zamrznute ruske državne imovine za pomoć... Ministri finansija G7 napreduju ka dogovoru, imovina Rusije ostaje blokirana

Ministri finansija G7 su danas na sastanku u Strezi, u Italiji, konstatovali „napredak“ dogovora o upotrebi kamate od zamrznute ruske državne imovine za pomoć Ukrajini, piše u nacrtu završnog saopštenja u koji je imala uvid agencija France Press.

„Napredujemo u razgovorima o potencijalnim sredstvima iz vanredne dobiti od blokirane ruske suverene imovine u korist Ukrajine, u skladu s međunarodnim pravom i našim pravnim sistemima“, piše u tom dokumentu, prenosi Beta.

Cilj je da se liderima G7 pre samita u Pulji, takođe u Italiji, u junu, predstave opcije koje će omogućiti dodatnu finansijsku podršku Ukrajini, rekli su ministri.

Ministri finansija sedam najbogatijih zemalja sveta potvrdili su ponovo u saopštenju da će imovina Rusije ostati blokirana dok ona ne plati štetu nanetu Ukrajini ratom.

Oni ipak nisu utvrdili iznos ili mehanizam kojim bi se omogućilo uzimanje sredstava za Ukrajinu od buduće kamate od 300 milijardi evra imovine Ruske centralne banke zamrznute u zemljama G7 i drugde u Evropi.

Većina te imovine je EU jer je 185 milijardi evra zamrzlo međunarodno telo za depozite sredstva „Euroclear“, uspostavljeno u Belgiji.

Foto: Beta/AP

Države EU su prvi korak napravile usvajanjem početkom maja sporazuma o zapleni prihoda nastalih od zamrznute ruske imovine da bi naoružali Ukrajinu što je između 2,5 i tri milijarde evra godišnje.

SAD žele da idu dalje i izvršili su pritisak na zemlje G7 da se okupe oko „mega-zajma“ od oko 50 milijardi dolara koji bi bio garantovan budućom kamatom od zamrznutih ruskih sredstava.

Ostaju da se razjasne još mnoga pitanja, kao što su podela rizika između SAD i Evrope, iznos kamatnih stopa, ko će biti poverilac duga.

SAD su u februaru predložile da zemlje G7 jednostavno zaplene zamrznuta ruska sredstva, ali su odustale od te ideje zbog uzdržanosti svojih saveznika zabrinutih jer bi nastao opasan pravni presedan, a strahuju i od moguće odmazde Rusije.

Pored SAD u G7 su još Italija koja je predsedavajuća grupe ove godine, Japan, Kanada, Velika Britanija, Francuska i Nemačka.

  • ELLA

    26.5.2024 #1 Author

    Igraju se kako hoce samo narod ispasta

    Odgovori

  • BLIZANAC

    26.5.2024 #2 Author

    Ne mogu oni Rusiji ništa

    Odgovori

  • ŽIZI

    26.5.2024 #4 Author

    SAD vrši pritisak na G7 a sve protiv Rusije

    Odgovori

  • HANA

    26.5.2024 #5 Author

    Bal vampira, užasni su.

    Odgovori

  • SUNCE

    26.5.2024 #6 Author

    Cim je Putin reagovao adekvatno tj.istom merom odmah su se malo povukli i usporili.

    Odgovori

  • DUCA

    26.5.2024 #7 Author

    Sve što rade im je džaba, ne mogu ništa Rusiji.

    Odgovori

  • Grocka

    26.5.2024 #8 Author

    I sta cemo sad?

    Odgovori

  • SHALIMAR

    26.5.2024 #9 Author

    Traze nacin da uspeju,videcemo…

    Odgovori

  • JEKSICA25

    26.5.2024 #10 Author

    Rusija neunistiva

    Odgovori

  • LENA

    26.5.2024 #11 Author

    Ministri finansija G7 napreduju ka dogovoru o korišćenju kamata od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini, ali ostaje mnogo nerešenih pitanja, uključujući mehanizme, iznose i podelu rizika. Liderima G7 će u junu biti predstavljene opcije za dodatnu podršku Ukrajini, dok Ruska imovina ostaje blokirana dok ne plati ratnu štetu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.