INFLACIJA I DALJE RAZLOG ZA ZABRINUTOST U SVETU

MMF: Najveći rast među velikim ekonomijama u SAD

Svet

10.10.2023 11:29 Autor: Vladimir Jokanović 0

MMF: Najveći rast među velikim ekonomijama u SAD MMF: Najveći rast među velikim ekonomijama u SAD
Međunarodni monetarni fond (MMF) korigovao je svoju prognozu globalne inflacije za narednu godinu i pozvao centralne banke da održe strogu politiku sve dok ne... MMF: Najveći rast među velikim ekonomijama u SAD

Međunarodni monetarni fond (MMF) korigovao je svoju prognozu globalne inflacije za narednu godinu i pozvao centralne banke da održe strogu politiku sve dok ne dođe do trajnog ublažavanja cenovnih pritisaka.

MMF je povećao svoju prognozu tempa rasta potrošačkih cena širom sveta na 5,8 odsto za sledeću godinu u svom Svetskom ekonomskom pregledu objavljenom u utorak. Prethodna projekcija koju je MMF objavio pre tri meseca predviđala je inflaciju od 5,2 odsto, a prognoza ekonomskog rasta u 2024. godini je smanjena, prenosi Bloomberg.

U svojoj najnovijoj svetskoj ekonomskoj prognozi, koja je nastala pre napada Hamasa na Izrael i početka rata, MMF je naveo da očekuje globalni privredni rast od tri odsto ove godine, što je u skladu sa prethodnom prognozom, budući da je rast u SAD jači od očekivanog i nadoknađuje pad izgleda za EU i Kinu.

Kada je reč o prognozi globalnog ekonomskog rasta u 2024. godini, MMF je umanjio prognozu za 0,1 odsto na 2,9 procenata, prenosi CNN. Strahovi od svetske recesije izazvane ratom u Ukrajini i krizom troškova života pokazaće se neosnovanim, ocenjeno je u prognozi MMF-a.

Očekuje se da će zemlje evrozone ostvariti zbirni rast od 0,7 odsto ove godine i 1,2 odsto u idućoj godini. To je pad od 0,2, odnosno 0,3 odsto u odnosu na prethodnu prognozu iz jula. MMF je naveo da bi rast u Kini trebalo da bude pet odsto u ovoj i 4,2 odsto u narednoj godini, što je za 0,2, odnosno za 0,3 procenta manje od prethodne prognoze.

U izveštaju se ipak upozorava da bi kriza u sektoru nekretnina u Kini mogla da se produbi sa globalnim prelivanjem, posebno za izvoznike roba. Nasuprot tome, očekuje se snažniji rast u SAD ove i sledeće godine. MMF je unapredio prognozu rasta američke ekonomije na 2,1 odsto u 2023. i 1,5 odsto u 2024. godini, što je poboljšanje od 0,3 i 0,5 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...