Vrednost indijske ekonomije premašila bi 6,6 biliona dolara

Modi želi da udvostruči indijski BDP do 2030 godine

SvetU fokusu

5.4.2024 10:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Modi želi da udvostruči indijski BDP do 2030 godine Modi želi da udvostruči indijski BDP do 2030 godine
Indijski premijer Narendra Modi, uveren da će pobediti na nacionalnim izborima koji počinju ovog meseca, postavio je ambiciozan cilj da otprilike udvostruči ekonomiju i... Modi želi da udvostruči indijski BDP do 2030 godine

Indijski premijer Narendra Modi, uveren da će pobediti na nacionalnim izborima koji počinju ovog meseca, postavio je ambiciozan cilj da otprilike udvostruči ekonomiju i izvoz ove decenije, kako bi Indija postala treća po veličini privreda u svetu, navodi se u dokumentu vlade u koji je Reuters imao uvid.

Modi je, kako piše Reuters, već zatražio od zvaničnika da do maja završe planove za povećanje BDP na 6,69 biliona dolara u nominalnom iznosu do 2030. godine, sa trenutnih oko 3,51 biliona dolara, navodi se u dokumentu iz oktobra prošle godine, u kome nije bilo konkretnih detalja o tome kako će taj cilj biti postignut.

Kada je preuzeo dužnost za drugi mandat pre pet godina, Modi je obećao da će ekonomiju podići na pet biliona dolara do ove fiskalne godine ali je, delimično zbog poremećaja povezanih sa COVID-19, postizanje tog cilja sada praktično nemoguće, napominje Reuters.

U narednih šest godina, Modijev cilj je da poveća prihod po glavi stanovnika na 4.418 dolara sa oko 2.500 dolara, kaže se u dokumentu, bez preciziranja potrošnje ili reformi koje su potrebne da bi se to postiglo.

Modijeva kancelarija i ministarstvo finansija nisu odgovorili na zahteve Reutersa za komentare.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...