Problemi u realizaciji međunarodnih plaćanja

Sekundarne zapadne sankcije ometaju ruski izvoz nafte

AnalizaBankeSvet

25.3.2024 16:29 Autor: Vladimir Jokanović 0

Sekundarne zapadne sankcije ometaju ruski izvoz nafte Sekundarne zapadne sankcije ometaju ruski izvoz nafte
Zapadne sankcije nisu slomile ekonomiju Rusije, ali naftna industrija suočava se sa problemima zbog sekundarnih sankcija, koje izazivaju zabrinutost među globalnim bankama, od kojih... Sekundarne zapadne sankcije ometaju ruski izvoz nafte

Zapadne sankcije nisu slomile ekonomiju Rusije, ali naftna industrija suočava se sa problemima zbog sekundarnih sankcija, koje izazivaju zabrinutost među globalnim bankama, od kojih neke odustaju od poslovanja sa Rusijom.

Guvernerka Banke Rusije Elvira Nabiulina saopštila je da oštrije sankcije Zapada štete prihodima Moskve od izvoza nafte. „Sankcije definitivno stvaraju poteškoće u vršenju prekograničnih plaćanja“, rekla je ona, prenela je agencija TASS.

Guvernerka je dodala da ruske banke i kompanije pronalaze nove načine za izmirivanje prekograničnih plaćanja, kao i da su „veoma fleksibilne u promeni ovih metoda kada se poteškoće povećaju“. Kada je reč o prihodima od nafte, Nabiulina je rekla da se zbog rasta cena nafte izvoz oporavio posle pada na početku godine.

Ruska ekonomija ostala je otporna dve godine nakon početka rata u Ukrajini pod najoštrijim trgovinskim sankcijama Zapada. Moskvi je to uspelo dobrim delom zahvaljujući okretanjem izvoza na alternativno tržište, pre svega u Indiju i Kinu.

U međuvremenu, neki kineski bankarski giganti već su obustavili plaćanja sankcionisanih ruskih finansijskih institucija. Glavna kineska banka za ruske uvoznike zaustavila je sve obračune sa ruskom federacijom. Banka Zhejiang Chouzhou Commercial Bank obavestila je o tome u februaru svoje klijente, kako su preneli ruski mediji.

Iako pomenuta banka nije od značaja kada je u pitanju ruski izvoz nafte, i druge globalne banke koje Rusija koristi da zaobiđe sankcije, nerado posluju sa njom iz straha od odmazde Zapada. Indijskim klijentima takođe je sada teže.

Izvor: Pixabay.com

Agencija Reuters izvestila je prošle nedelje, pozivajući se na neimenovane izvore, da je najveća indijska kompanija Reliance odbila da isporučuje rusku naftu tankerima u vlasništvu ruske državne brodarske kompanije Sovkomflot, koja je pod američkim sankcijama.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) krajem prošle godine potpisao je ukaz kojim se pooštravaju sekundarne sankcije kompanijama koje obavljaju transakcije u interesu ruskog vojno-industrijskog kompleksa i na taj način podržavaju ruski rat protiv Ukrajine.

Ograničenja mogu da uključuju finansijske institucije koje su izvršile „značajne transakcije u interesu ili u ime bilo koje osobe“ koja se nalazi na spiskovima sankcija Vašingtona za aktivnosti u interesu ruske odbrambene industrije, navedeno je u dokumentu.

Prema navodima pomenutih izvora, rukovodstvo indijske kompanije Reliance, velikog uvoznika ruske nafte Urals, zahtevalo je da se odbiju nove isporuke nafte tankerima koji su u vlasništvu Sovkomflota.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...