fokus na teškoće u snabdevanju

Američke sankcije prevoznicima podigle cene nafte

Svet

14.10.2023 09:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Američke sankcije prevoznicima podigle cene nafte Američke sankcije prevoznicima podigle cene nafte
Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu ujutru, cena Brent nafte iznosila 90,89 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište,... Američke sankcije prevoznicima podigle cene nafte

Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu ujutru, cena Brent nafte iznosila 90,89 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište, iznosila 87,69 dolara, što pokazuje rast.

Cene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 89 dolara nakon što su Sjedinjene Američke Države (SAD) izrekle prve kazne za servisiranje izvoza ruskih pošiljki s prekoračenim cenovnim limitom, raspirivši zabrinutost za snabdevanje, prenosi Mina.

Na londonskom tržištu je cena barela nakon podne bila viša 3,3 dolara nego na zatvaranju trgovine u četvrtak i iznosila je 89,3 dolara.

Tržišta su na kraju sedmice uzdrmale američke sankcije vlasnicima tankera koji su prevozili ruske barele sa cenama višim od 60 dolara. Cenovni limit utvrđen je na nivou grupe G7 kako bi se smanjio ruski prihod od prodaje nafte i, posredno, kapaciteti za finansiranje rata u Ukrajini.

Rusija je drugi najveći svetski proizvođač nafte i veliki izvoznik, a stroži američki nadzor njenih isporuka mogao bi smanjiti snabdevanje, strahuju na tržištima.

„Tržište je i dalje fokusirano na teškoće u snabdevanju“, napisao je Danijel Hajns (Daniel Hynes) iz ANZ-a u saopštenju, dodajući da su cene na početku trgovine skočile zbog odlučnijeg sprovođenja američkih sankcija.

Američke kaznene mere nadovezale su se na sukob na Bliskom istoku, ključnoj regiji za proizvodnju nafte, nakon upada islamističke palestinske naoružane grupe Hamas iz Pojasa Gaze u Izrael i odgovora izraelskih oružanih snaga.

Foto: Freepik.com

„Geopolitički ‘dodatak’ na rizik još nije isključen i verovatno će podržavati cene nafte na kratki rok“, rekao je Kelvin Wong (Kelvin Vong) iz singapurske OANDA-e.

Wong je dodao da tržišta najviše strahuju od ograničenja snabdevanja s Bliskog istoka i iz Rusije. Sukob je do sada tek umereno uticao na cene nafte, primetili su analitičari Commerzbanka.

Analitičari rast cena pripisuju i proceni Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o padu zaliha na kraju godine.

„Raspoloženje se poboljšalo i nakon što je OPEC objavio da u ovom tromesečju očekuje pad zaliha sirove nafte tri miliona barela dnevno. Procena ne uzima u obzir moguće nove poremećaje u snabdevanju zbog rata Izraela i Hamasa“, naveo je Hajns iz ANZ-a.

OPEC je odvojeno izvestio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 46 centi, na 89,43 dolara.

Tagovi
CENE NAFTA SVET

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...