značajni resursi neasociranog gasa

MOL potpisao ugovor u Azerbejdžanu za razvoj gasnih rezervi u ACG polju

BiznisSvet

23.9.2024 12:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

MOL potpisao ugovor u Azerbejdžanu za razvoj gasnih rezervi u ACG polju MOL potpisao ugovor u Azerbejdžanu za razvoj gasnih rezervi u ACG polju
MOL Grupa i njeni partneri u zajedničkom ulaganju potpisali su komercijalne sporazume za razvoj gasnih rezervi u Azerbejdžanu. Nakon SOCAR-a i BP-a, MOL je... MOL potpisao ugovor u Azerbejdžanu za razvoj gasnih rezervi u ACG polju

MOL Grupa i njeni partneri u zajedničkom ulaganju potpisali su komercijalne sporazume za razvoj gasnih rezervi u Azerbejdžanu. Nakon SOCAR-a i BP-a, MOL je treći najveći akcionar u gigantskom Azerbejdžansko-Chirag-Deepwater Gunashli (ACG) ACG polju, gde su identifikovane neasocirane gasne rezerve ispod i iznad naftnih rezervoara.

Partneri su se dogovorili o razvoju i komercijalnoj eksploataciji ovih rezervi. MOL je takođe potpisao Memorandum o razumevanju sa SOCAR-om kako bi procenio dalju potencijalnu saradnju u oblasti istraživanja ugljovodonika u Azerbejdžanu, piše u zvaničnom saopštenju.

Ovi komercijalni ugovori menjaju postojeći okvir sporazuma o podeli proizvodnje ACG-a, omogućavajući stranama da napreduju u istraživanju, proceni, razvoju i proizvodnji iz plinskih rezervi ACG polja. Veruje se da su resursi ACG-a neasociranog gasa značajni, sa do četiri triliona kubnih stopa (oko 112 milijardi kubnih metara) rezervi.

Bušenje prvog proizvodnog bunara već je započeto sa platforme West Chirag, a prvi gas se očekuje 2025. godine. Ovaj bunar je važan jer će omogućiti procenu kroz proizvodnju, za koju se očekuje da podrži buduće planove razvoja.

Ceremonija potpisivanja održana je u Bakuu povodom 30. godišnjice potpisivanja ACG ugovora o podeli proizvodnje 1994. godine.

MOL Grupa je u Azerbejdžan ušla 2020. godine kupovinom 9,57 odsto učešća u Azeri-Chirag-Gunashli (ACG), jednom od najvećih naftnih polja na svetu, i efektivnih 8,9 odsto u Baku-Tbilisi-Cejhan (BTC) naftovodu koji transportuje sirovu naftu do mediteranske luke Džejhan.

Ova učešća predstavljaju 15 odsto ukupne proizvodnje MOL-a i 25 odsto ukupnih rezervi do 2023. godine. BTC naftovod igra važnu ulogu u snabdevanju MOL-ovih rafinerija u centralnoj i istočnoj Evropi, uključujući rafineriju Slovnaft u Bratislavi i INA u Rijeci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.