uznemirio napad na naftni terminal u Rusiji

Nafta iznad 85 dolara na međunarodnim tržištima

Svet

20.6.2024 10:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nafta iznad 85 dolara na međunarodnim tržištima Nafta iznad 85 dolara na međunarodnim tržištima
Cene nafte stabilizovale su se u sredu na međunarodnim tržištima iznad 85 dolara, balansirajući između znakova posustale potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i... Nafta iznad 85 dolara na međunarodnim tržištima

Cene nafte stabilizovale su se u sredu na međunarodnim tržištima iznad 85 dolara, balansirajući između znakova posustale potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i zabrinutosti za snabdevanje iz Rusije.

Na londonskom tržištu cena barela s rokom isporuke u avgustu bila je viša 20 centi nego na zatvaranju trgovine u utorak i iznosila je 85,53 dolafa. U utorak je zaključio trgovinu u plusu 1,08 dolara. Aktivnije se trgovalo barelima s rokom isporuke u septembru, po 21 cent višoj ceni, od 84,74 dolara.

Na američkom tržištu cena barela bila je gotovo nepromenjena i iznosila je 81,6 dolara. U utorak je zaključila trgovinu u plusu 1,24 dolara, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Tržišta je uznemirio napad na naftni terminal u Rusiji, raspirivši zabrinutost za snabdevanje. Ukrajinski napad dronom u luci Azov izazvao je požar u skladištu goriva u naftnom terminalu, prema navodima ruskih zvaničnika i izvora u ukrajinskoj obaveštajnoj službi.

Luka Azov ima dva naftna terminala iz kojih je u prvih pet ovogodišnjih meseci u inostranstvo otpremljeno oko 200.000 tona goriva.

Kontinuirani ukrajinski napadi na ruske rafinerije predstavljaju pretnju za fizičko snabdevanje kupaca širom sveta i podižu premije na geopolitički rizik.

„Ukrajinski napad podsjeća tržište da je ruska energetska infrastruktura definitivno meta, a svetska tržišta trebaju te barele nafte i prerađenih proizvoda kako se cene ne bi otele kontroli“, rekao je Džon Kilduf (John Kilduff) iz Again Capitala.

Tagovi
CENE NAFTA SVET

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.