Propis se odnosi na ugovore koji sadrže uslov o ograničenju cene

Ukaz o zabrani prodaje ruske nafte produžen do 31. decembra

SvetU fokusu

14.6.2024 11:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ukaz o zabrani prodaje ruske nafte produžen do 31. decembra Ukaz o zabrani prodaje ruske nafte produžen do 31. decembra
Ruski predsednik, Vladimir Putin, produžio je do 31. decembra ukaz kojim se zabranjuje prodaja ruske nafte i naftnih derivata. Ova zabrana se odnosi na... Ukaz o zabrani prodaje ruske nafte produžen do 31. decembra

Ruski predsednik, Vladimir Putin, produžio je do 31. decembra ukaz kojim se zabranjuje prodaja ruske nafte i naftnih derivata.

Ova zabrana se odnosi na strana preduzeća i pojedince ukoliko je reč o ugovorima koji sadrže uslov o ograničenju cene koji su postavile Sjedinjene Američke Države (SAD) i niz drugih zemalja, navodi se u uredbi.

Ukaz o primeni posebnih ekonomskih mera u sektoru goriva i energije u vezi sa uspostavljanjem maksimalne cene ruske nafte i naftnih derivata od nekih stranih zemalja, prvi put je stupio na snagu 1. februara prošle godine i više puta je produžavan, prenosi agencija Mina.

Zemlje Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) i Evropska unija (EU) uvele su zabranu uvoza ruske nafte i naftnih derivata, ali su dozvolile brodovlasnicima svojih zemalja da ih prevoze i pružaju posredničke i druge usluge ako se roba prodaje po ceni koja nije veća od gornje granice koju su utvrdile pomenute države.

Svrha embarga i gornje granice cena na rusku naftu i naftne derivate je ograničavanje prihoda ruskog budžeta od prodaje energenata, uz održavanje snabdevanja naftom i naftnim derivatima na svetskom tržištu.

Kremlj smatra da je pomenuti limit vantržišni instrument.

Sama preduzeća i pojedinci, koji su sklopili ugovore o snabdevanju, dužni su da obezbede da ugovori i njihove izmene ne sadrže odredbe o gornjoj ceni i moraju da osiguraju da se nesprovođenje ovog uslova prati do krajnjeg kupca.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.