Saudijska kompanija nastoji da ojača poziciju na tržištu TPG

Saudi Aramco potpisao sporazum sa američkim dobavljačem gasa

SvetVesti

14.6.2024 09:57 Autor: Vladimir Jokanović 2

Saudi Aramco potpisao sporazum sa američkim dobavljačem gasa Saudi Aramco potpisao sporazum sa američkim dobavljačem gasa
Američki dobavljač tečnog prirodnog gasa (TPG) NextDecade potpisao je neobavezujući sporazum sa kompanijom Saudi Aramco o isporuci 1,2 miliona tona TPG godišnje tokom 20... Saudi Aramco potpisao sporazum sa američkim dobavljačem gasa

Američki dobavljač tečnog prirodnog gasa (TPG) NextDecade potpisao je neobavezujući sporazum sa kompanijom Saudi Aramco o isporuci 1,2 miliona tona TPG godišnje tokom 20 godina, saopštile su kompanije.

Aramco nastoji da ojača svoju poziciju na tržištu TPG-a, koja bi globalno trebalo da poraste za 50 odsto do 2030. godine, posebno u SAD, gde se očekuje da će kapacitet TPG gotovo udvostručiti u naredne četiri godine. Aramco je naveo da je sporazum deo njihovih napora da prošire svoje „prisustvo na međunarodnim energetskim tržištima“, prenosi Reuters.

Prema uslovima sporazuma, TPG će biti isporučivan sa četvrtog postrojenja za tečni gas kompanije NextDecade u Teksasu. Osim sa kompanijom NextDecade, Aramco je bio u pregovorima sa američkom firmom Tellurian o dva odvojena TPG projekta dok saudijska firma nastoji da poveća svoju trgovinu gasom.

Aramco i NextDecade su saopštili da su u procesu pregovaranja o obavezujućem sporazumu, koji će stupiti na snagu pod uslovom pozitivne konačne investicione odluke o četvrtoj fazi, za koju je NextDecade rekao da je očekuje u drugoj polovini 2024. godine.

Nacionalna naftna kompanija Abu Dabija (ADNOC) saopštila je u maju da je stekla 11,7 odsto udela u prvoj fazi TPG projekta kompanije NextDecade, koji uključuje prva tri postrojenja za tečni gas, i da je pristala na ugovor o snabdevanju za četvrto postrojenje u trajanju od 20 godina.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.