Nakon ograničenog napada Izraela na Iran

Nafta pojeftinila za više od četiri odsto

Svet

28.10.2024 09:17 Autor: Vladimir Jokanović 1

Nafta pojeftinila za više od četiri odsto Nafta pojeftinila za više od četiri odsto
Cene nafte naglo su pale u ponedeljak ujutu nakon što izraelski raketni napadi na Iran tokom vikenda nisu bili usmereni na naftne i nuklearne... Nafta pojeftinila za više od četiri odsto

Cene nafte naglo su pale u ponedeljak ujutu nakon što izraelski raketni napadi na Iran tokom vikenda nisu bili usmereni na naftne i nuklearne objekte, a Teheran je nagovestio uzdržan odgovor na te udare.

Fjučersi za referentnu naftu Brent pali su za oko pet odsto u ranoj trgovini na azijskim tržištima, dostigavši 71,99 dolara po barelu, ali se nešto kasnije cena vratila na oko 73 dolara po barelu. Fjučersi za naftu tipa West Texas Intermediate, američki standard, pojeftinili su za više od 4,2 odsto na oko 68,70 dolara po barelu, prema podacima portala OilPrice.

Pad cena usledio je nakon što je vrhovni lider Irana, ajatolah Ali Hamnei, u nedelju nagovestio uzdržan odgovor na izraelski napad, bez direktnih pretnji brzom odmazdom, prenosi Financial Times.

SAD su privolele Izrael da izbegne napade na iranske nuklearne i naftne lokacije kao odgovor na iranski balistički raketni napad 1. oktobra. Sukob između Izraela, Irana i militanata koje podržava Iran izazvao je zabrinutost da bi Bliski istok mogao biti gurnut u širi rat.

Iran je u početku umanjio značaj ovih napada. U subotu, Generalštab oružanih snaga Irana izjavio je da se Iran fokusira na podršku prekidu vatre u Gazi i Libanu. Analitičari ocenjuju da najnoviji sukobi ne ugrožavaju snabdevanje, kao i da na tržištu i dlaje dominiraju negativni trendovi ponude i potražnje.

Cena nafte porasla je poslednjih nedelja zbog straha od prekida snabdevanja. Analitičari banke Goldman Sachs naveli su prošle nedelje da se fokus tržišta prebacuje sa sukoba na Bliskom istoku na „rizik od prevelike ponude u 2025. godini“, jer OPEC planira da ukine dobrovoljna smanjenja proizvodnje ove godine.

  • SABRINA

    28.10.2024 #1 Author

    Trenutno je pojeftinila, ali u zavisnosti od desavanja u ratnim područjima može se desiti i da poskupi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.