Nakon pokušaja ubistva Donalda Trampa

Nagli porast vrednosti bitcoina

BerzaSvet

15.7.2024 10:09 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nagli porast vrednosti bitcoina Nagli porast vrednosti bitcoina
Vrednost bitcoina porasla je u ponedeljak ujutro u Aziji nakon pokušaja atentata na bivšeg američkog predsednika i predsedničkog kandidata Donalda Trampa (Donald Trump), dok... Nagli porast vrednosti bitcoina

Vrednost bitcoina porasla je u ponedeljak ujutro u Aziji nakon pokušaja atentata na bivšeg američkog predsednika i predsedničkog kandidata Donalda Trampa (Donald Trump), dok su investitori spekulisali o njegovim šansama za pobedu na novembarskim izborima. Smatra se da su njegove šanse dodatno porasle nakon atentata.

Cena bitcoina je porasla za 9,1 procenat na 62.830 dolara nakon što je u subotu na mitingu u Pensilvaniji napadač lakše ranio Trampa u uvo iz vatrenog oružja. Tramp, koji je viđen kao pro-kripto kandidat, ugostio je rukovodioce industrije u rezidenciji Mara Lago na Floridi, a njegova kampanja prihvata plaćanja u kriptovalutama, prenosi Financial Times.

To je prvi put da velika politička stranka u SAD prihvata plaćanja u kriptovalutama. U međuvremenu, Hang Seng indeks u Hong Kongu bio je najveći gubitaš na glavnim tržištima akcija. Među valutama, južnokorejski von je najviše oslabio u odnosu na dolar, nakon pada vrednosti od 0,7 procenata. Indija je nadmašila ostatak Azije jer je referentni Nifty 50 indeks blago porastao, dok je rupi ostao stabilan u odnosu na dolar.

Prema prošlonedeljnoj prognozi londonske multinacionalne banke Standard Chartered, cena bitcoina mogla bi da dostigne novi rekord u avgustu i potencijalno poraste na 100.000 dolara tokom predsedničkih izbora u SAD u novembru.

Bitcoin je dostigao rekordnih 73.700 dolara u martu ove godine, a od tada, njime se trguje u rasponu od 59.000 do 72.000 dolara. Analitičari Standard Chartereda smatraju Trampa „pozitivnim za bitcoin“ i ističu pozitivnu korelaciju između njegovih izbornih šansi i cene bitcoina.

Analitičari Standard Chartereda razmotrili su i „najmanje verovatan“ scenario u kojem se aktuelni predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) povlači iz predsedničke trke krajem jula, sugerišući da bi to moglo uzrokovati pad cena bitcoina na 50.000 do 55.000 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.