Usled mogućeg izraelskog napada na iransku naftnu infrastrukturu

Naglo poskupljenje nafte za pet odsto

Svet

4.10.2024 09:33 Autor: Vladimir Jokanović 0

Naglo poskupljenje nafte za pet odsto Naglo poskupljenje nafte za pet odsto
Cena nafte porasla je za pet procenata nakon što je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio da SAD razgovaraju o mogućim izraelskim napadima... Naglo poskupljenje nafte za pet odsto

Cena nafte porasla je za pet procenata nakon što je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio da SAD razgovaraju o mogućim izraelskim napadima na iransku naftnu industriju.

Na pitanje da li bi podržao izraelski napad na iranska naftna postrojenja, Bajden je odgovorio: „Razgovaramo o tome.“ Iran je sedmi najveći proizvođač nafte u svetu, a oko polovinu svoje proizvodnje izvozi, uglavnom u Kinu, prenosi BBC.

Od iranskog raketnog napada na Izrael u ponedeljak, cena referentne sirove nafte Brent porasla je za 10 odsto, dostižući 77 dolara po barelu, iako je to i dalje ispod nivoa iz ranijih delova godine. Svako dugotrajnije povećanje cena energije moglo bi da poveća cene goriva, kao i račune za gas i struju, što bi podstaklo rast inflacije. Zbog toga lideri G7 pokušavaju da ublaže očekivani odgovor Izraela na iranski napad.

Slabija potražnja iz Kine ove godine i optimalna ponuda iz Saudijske Arabije pomogle su da se cene nafte drže niže. Reakcija na tržištu nafte, do sada, bila je mnogo blaža nego kada je počeo rat u Ukrajini 2022. godine.

Međutim, eskalacija nasilja na Bliskom istoku i pretnja daljim akcijama sada unose nervozu na tržišta. Posebno zabrinjava mogućnost da bi dalja eskalacija mogla blokirati Ormuski moreuz, kroz koji prolazi trećina svetskog brodskog saobraćaja nafte i petina tečnog prirodnog gasa (TPG).

Od početka rata Rusije i Ukrajine svet je postao sve više zavisan od transporta tečnog gasa tankerima. Iako je Azija najviše fizički zavisna od protoka nafte i gasa iz Persijskog zaliva, trenutni cenovni udar od ovakvog razvoja događaja bio bi značajan.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.