Istraživanje portala Biznis.rs: Ekonomski efekti EURO UEFA (1)

Nagradni fond veći od 300 miliona evra, pobedniku pripada osam miliona

SvetZanimljivosti

8.6.2024 08:01 Autor: Marko Miladinović 5

Nagradni fond veći od 300 miliona evra, pobedniku pripada osam miliona Nagradni fond veći od 300 miliona evra, pobedniku pripada osam miliona
Evropsko prvenstvo u fudbalu, sada poznato i pod nazivom UEFA EURO, zapravo je sportsko takmičenje sa relativno kratkom istorijom. Za razliku od Svetskog prvenstva,... Nagradni fond veći od 300 miliona evra, pobedniku pripada osam miliona

Evropsko prvenstvo u fudbalu, sada poznato i pod nazivom UEFA EURO, zapravo je sportsko takmičenje sa relativno kratkom istorijom. Za razliku od Svetskog prvenstva, koje ima tradiciju dužu od 90 godina, najznačajnije takmičenje evropskih nacionalnih timova u “najvažnijoj sporednoj stvari na svetu” organizuje se od 1960. godine.

A tek u poređenju sa južnoameričkim pandanom – Copa America, koji postoji još od 1916. godine, to je veliki vremenski zaostatak.  

Naravno, u međuvremenu je popularizacija fudbala dosta promenila situaciju. Samo takmičenje u Evropi pretrpelo je promenu formata i, ne manje bitno, značajan skok ekonomskog uticaja.

Kako piše u objašnjenju na zvaničnom sajtu evropske Kuće fudbala, u okrilju postratovske Evrope koja se oporavljala i iznova gradila iz ruševina bilo je poprilično teško organizovati takmičenje ovakvog karaktera. UEFA je ovu ideju prvi put objavila na kongresu 1957. godine, a tri godine kasnije održan je Kup evropskih nacija, koji se danas smatra za prvo Evropsko prvenstvo u fudbalu.

Desetog jula 1960. godine u finalnom meču na stadionu “Park prinčeva” u Parizu, ekipa Sovjetskog saveza pobedila je rezultatom 2:1 reprezentaciju Jugoslavije. Milan Galić je dao gol za Jugoslaviju u 43. minutu, ali je SSSR pobedio golom Ponedeljnika u produžetku.

Zanimljivo je da na prvom kontinentalnom takmičenju nisu učestvovali timovi Istočne Nemačke, Engleske i Italije jer su se protivili samom formatu kupa. S druge strane, Jugoslavija je drugo mesto ponovila i osam godina kasnije u Rimu, a nijedna od šest država koje su nastale njenim raspadom kasnije nije ponovila taj uspeh.

Nemci i Španci su istorijski imali najviše uspeha, i podizali trofej pobednika po tri puta.

Što se tiče fonda nagrada za učesnike, u nominalnom smislu on je konstantno rastao sve do prvenstva EURO 2020 u Engleskoj (održanog zapravo godinu dana kasnije, zbog uticaja pandemije korona virusa). Naime, nagradni fond od 331 miliona evra koji je UEFA odredila za EURO 2020 na snazi će biti i ove godine, što znači da će 24 reprezentacije učesnice, odnosno njihovi fudbalski savezi, tu sumu podeliti međusobno, shodno postignutom učinku.

Pobedniku pripada sigurnih osam miliona evra.

Međutim, UEFA kroz godišnje isplate u HatTrick finansijskom programu svim svojim članicama isplaćuje deo zarade sa EURO turnira, a u poslednjem četvorogodišnjem ciklusu, zaključno sa 2024. godinom, obavezala se na isplatu ukupno 775 miliona evra. Među 55 država članica UEFA, dobitnika ove svojevrsne pomoći, nalazi se i Srbija.  

Ekonomski impakt za lokalnu ekonomiju zemlje organizatora očekivano je veliki. Pre osam godina u Francuskoj izračunato je da su posetioci tokom trajanja turnira ostavili oko 1,6 milijardi evra, dok pre tri godine u Engleskoj učinak nije bio značajno viši jer pandemija još uvek nije bila zvanično okončana.

Sutra: Nemačka očekuje oko dve milijarde evra benefita od takmičenja

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *