EURO 2024 u deset gradova od 14. juna do 14. jula

Stručnjaci ne očekuju ekonomski bum od Evropskog prvenstva u Nemačkoj

LifestylePoslovanjeSvetZanimljivosti

8.5.2024 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Stručnjaci ne očekuju ekonomski bum od Evropskog prvenstva u Nemačkoj Stručnjaci ne očekuju ekonomski bum od Evropskog prvenstva u Nemačkoj
Ekonomski stručnjaci ne veruju da će Evropsko prvenstvo u fudbalu, u junu i julu u Nemačkoj, imati direktan uticaj na ekonomiju zemlje koja je... Stručnjaci ne očekuju ekonomski bum od Evropskog prvenstva u Nemačkoj

Ekonomski stručnjaci ne veruju da će Evropsko prvenstvo u fudbalu, u junu i julu u Nemačkoj, imati direktan uticaj na ekonomiju zemlje koja je u opadanju. 

Euro 2024 će se održati u deset gradova od 14. juna do 14. jula. To je najveći sportski događaj koji se održava u Nemačkoj od Svetskog prvenstva u fudbalu 2006, kojeg Nemci rado pamte kao „letnju bajku“ zbog kulturnog i mogućeg ekonomskog uticaja, piše agencija DPA.

„Evropska prvenstva mogu imati pozitivan psihološki efekat i posredan uticaj na nemačku privredu. Hoteli i ugostiteljstvo konkretno će imati korist od uvećane potražnje, ali to neće bitno uticati na privredu u celini“, rekao je Marsel Fračer (Marcel Fratzscher), predsednik Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja u Berlinu.

Mihael Gremling (Michael Grömling) iz Instituta za ekonomska istraživanja u Kelnu je dao sličnu prognozu.

„Ne očekujemo da će Evropsko prvenstvo u fudbalu imati bilo kakav makroekonomski efekat u Nemačkoj. To je primećeno i tokom Svetskog prvenstva 2006“, rekao je.

Efekti na tržište rada su „u najboljem slučaju privremeni i regionalni“, dodao je Gremling.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...