NAJVEĆI SVETSKI RENTAKAR NAJAVIO BANKROT Ogranak u Srbiji posluje neometano

SrbijaSvetVesti

26.5.2020 16:05 Autor: Julijana Vincan 1

NAJVEĆI SVETSKI RENTAKAR NAJAVIO BANKROT Ogranak u Srbiji posluje neometano NAJVEĆI SVETSKI RENTAKAR NAJAVIO BANKROT Ogranak u Srbiji posluje neometano
Više od sto godina stara kompanija za iznajmljivanje automobila „Hertz“, podnela je 22. maja zahtev za zaštitu od stečaja posle pada poslovanja tokom pandemije... NAJVEĆI SVETSKI RENTAKAR NAJAVIO BANKROT Ogranak u Srbiji posluje neometano

Više od sto godina stara kompanija za iznajmljivanje automobila „Hertz“, podnela je 22. maja zahtev za zaštitu od stečaja posle pada poslovanja tokom pandemije korona virusa. Međutim, ogranak te firme u Srbiji, privredno društvo „Hertz – Autotechnica Serbia“, objavilo je da neometano nastavlja sa radom, iako je kompanija u SAD i Kanadi podnela zahtev za bankrot.

Sa skoro 19 milijardi dolara duga i oko 38.000 zaposlenih širom sveta krajem prošle godine „Hertz“ je među najvećim kompanijama koje su zbog Covid-19 došle na ivicu propasti. Prethodno je otpušteno i 10.000 radnika kako bi bankrot bio izbegnut, a problema je bilo i ranije, jer je sve više ljudi počelo da koristi usluge „Ubera“.

„Na osnovu zvaničnih saopštenja privrednog društva „Hertz Global Holdings“, tokom perioda restrukturiranja, njegova globalna mreža će u potpunosti ostati operativna za sve tri robne marke koje „Hertz“ poseduje (Hertz, Dollar Thrifty i Firefly), bez ikakvih dodatnih posledica po rezervacije ili njihove programe lojalnosti“, prenosi „RTS“ saopštenje.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Takođe je navedeno da privredno društvo „Autohellas“, koje poseduje prava franšize za robne marke privrednog društva „Hertz“ u Grčkoj i još sedam zemalja na području Balkana, uključujući i Srbiju, nema nikakav odnos vlasništva nad akcijama niti kreditni odnos/odnos zajmoprimca sa privrednim društvom „Hertz Global Holdings“. Stoga, u finansijskom smislu, „Autohellas“ ovim razvojem događaja nije neposredno pogođen.

„Pod uslovom da proces dužničkog restrukturiranja privrednog društva „Hertz Global“, posredstvom Poglavlja 11 bude uspešno okončan, naša je procena da će biti u stanju da posluje i znatno efikasnije u okviru svoje globalne mreže“, saopšteno je iz kompanije.

Kratkoročna rentiranja, glavno područje poslovanja „Hertz-a“, predstavljaju 16 odsto konsolidovanih prihoda grupe „Autohellas“, dok ostatak prihoda potiče od dugoročnih rentiranja, prodaje polovnih vozila i trgovine u oblasti automobilizma.

„Vlasnički kapital privrednog društva „Autohellas“ je 31. decembra prošle godine dostigao 294 miliona evra, što je najniži koeficijent duga i vlasničkog kapitala među svim privrednim društvima u Evropi, koja se bave pružanjem pomoći na putu ili operativnim lizingom“, navodi se u saopštenju.

  • NikolaB

    27.5.2020 #1 Author

    sve vise giganata propada, tacno se vidi ko je stajao na staklenim nogama pre pandemije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...