NE NAZIRE SE ZAVRŠETAK TRGOVINSKOG SPORA IZMEĐU SAD I EVROPE Amerika razočarana najnovijim taksama EU

EUSvetVesti

10.11.2020 09:12 Autor: Julijana Vincan 1

NE NAZIRE SE ZAVRŠETAK TRGOVINSKOG SPORA IZMEĐU SAD I EVROPE Amerika razočarana najnovijim taksama EU NE NAZIRE SE ZAVRŠETAK TRGOVINSKOG SPORA IZMEĐU SAD I EVROPE Amerika razočarana najnovijim taksama EU
Američki trgovinski predstavnik Robert Lajthajzer (Robert Lighthizer) izrazio je razočaranje odlukom Evropske unije da uvede takse na uvoz robe iz Sjedinjenih Američkih Država u... NE NAZIRE SE ZAVRŠETAK TRGOVINSKOG SPORA IZMEĐU SAD I EVROPE Amerika razočarana najnovijim taksama EU

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajthajzer (Robert Lighthizer) izrazio je razočaranje odlukom Evropske unije da uvede takse na uvoz robe iz Sjedinjenih Američkih Država u vrednosti od četiri milijarde dolara.

„SAD su razočarane akcijom Evropske unije. EU je stalno isticala svoju privrženost pravilima Svetske trgovinske organizacije (STO), ali ovo saopštenje pokazuje da oni to čine samo kada to njima odgovara“, izjavio je Lajthajzer, a prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Evropska unija je uvela takse u ponedeljak, pošto pregovori sa SAD nisu doneli ništa novo u poslednjih mesec dana, a više o tome pročitajte OVDE.

Brisel ima pravo da Americi nametne kaznene carine do vrednosti od četiri milijarde dolara, a Vašington je prošle godine dobio dozvolu od STO da optereti proizvode iz EU u vrednosti od 7,5 milijardi dolara godišnje zbog evropskih subvencija kompaniji Airbus.

Lajthajzer je prošlog meseca istakao da će uvođenje taksi EU primorati SAD da uvedu kontramere. U njegovom kabinetu dodaju da dve strane nastavljaju pregovore kako bi rešile spor koji je počeo još 2004. godine.

  • Nikola.Nidzo

    10.11.2020 #1 Author

    svako ima pravo da stiti svoje interese, kao sto amerika svuda stiti svoje interese mnogo jace nego druge drzave

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...