Najvažniji izvor poluproizvoda Kina

Nemačka i dalje opasno zavisna od malobrojnih spoljnih snabdevača

PoslovanjeSvet

4.7.2024 09:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka i dalje opasno zavisna od malobrojnih spoljnih snabdevača Nemačka i dalje opasno zavisna od malobrojnih spoljnih snabdevača
Nemačka industrija nije reagovala na upozorenja političara i nadalje je opasno zavisna od stranih dobavljača. Danas je čak nešto manje otporna nego u vreme... Nemačka i dalje opasno zavisna od malobrojnih spoljnih snabdevača

Nemačka industrija nije reagovala na upozorenja političara i nadalje je opasno zavisna od stranih dobavljača. Danas je čak nešto manje otporna nego u vreme pandemije i prekida lanaca isporuke, upozorio je institut Prognos.

Direktna uvozna zavisnost ostala je na istom nivou, mada je pandemija ukazala na rizike. U pojedinim sektorima danas je i nešto veća, navodi se u studiji koju je naručilo udruženje bavarske privrede, a prenosi agencija DPA.

Najvažniji izvor poluproizvoda i danas je Kina, sve nepredvidljivija i hostilnija azijska supersila. Slede savezničke države, SAD i Francuska.

Auto-industrija je vodeći uvoznik poluproizvoda u Nemačkoj, koja godišnje na to troši 62 milijarde evra, ispred hemijske i mašinske industrije sa po 37 milijardi.

Uočljiva je „kritična koncentracija uvoza“ iz malog kruga zemalja, posebno u sektorima koji za proizvodnju nabavljaju jednostavne poluproizvode.

Među njima su poljoprivreda, prehrambena industrija, niskogradnja, drvnoprerađivačka i tekstilna industrija, navodi se u studiji. Slična, rizična usmerenost na mali broj uvoznih izvora bez domaće alternative postoji i u kritičnim oblastima hemijske industrije, farmacije, obrade podataka, elektronske i optičarske industrije.

Nemački političari i ekonomisti godinama upozoravaju da je zavisnost od malog broja snabdevača potencijalno opasna, jer ih izlaže smetnjama i pritisku.

„Diversifikacija je neizbežan put na srednji rok,“ ocenio je direktor bavarskog udruženja Bertram Brosart (Brossardt), zahtevajući za to snažniju političku i diplomatsku podršku u spoljnoj trgovini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.