Velike zalihe dovele do pada cena

Nemačka ponovo prva u svetu u uzgoju hmelja

AgrobiznisBiznisPoslovanjeSvet

19.6.2024 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka ponovo prva u svetu u uzgoju hmelja Nemačka ponovo prva u svetu u uzgoju hmelja
Nemačka je ponovo svetski broj jedan u uzgoju hmelja. Prvi put posle devet godina bilo je više kultivisanih površina nego u SAD, saopštilo je... Nemačka ponovo prva u svetu u uzgoju hmelja

Nemačka je ponovo svetski broj jedan u uzgoju hmelja. Prvi put posle devet godina bilo je više kultivisanih površina nego u SAD, saopštilo je u utorak Udruženje nemačkih uzgajivača hmelja.

Razlog je što je značajan globalni pad obrađenih površina ove godine u Nemačkoj bio znatno slabiji. Proizvođači su obradili 20.300 hektara, za svega 340 hektara manje nego prošle godine, piše agencija Dpa.

U SAD je, istovremeno, smanjenje premašilo 4.500 hektara, pa su proizvođači hmelj posejali na 17.850 hektara. 

Mogući pokretač globalnog pada proizvodnje mogu biti i dalje velike zalihe hmelja. Ovo je nedavno dovelo do pada cena, što gajenje hmelja čini manje atraktivnim.

Udruženje uzgajivača hmelja zabrinuto je i zbog situacije u svojoj industriji. Gotovo sva proizvodnja se koristi za proizvodnju piva, a prodaja pića stagnira širom sveta, što opterećuje tržište.

Nemačka i SAD dele lavovski kolač u svetskoj proizvodnji hmelja. Širom sveta se za uzgoj ove kulture koristi 55.000 hektara zemlje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.