Više od tri četvrtine firmi očekuje rast prodaje

Nemačke kompanije vide veliki potencijal u Indiji

InvesticijePoslovanjeSvetU fokusu

19.6.2024 08:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačke kompanije vide veliki potencijal u Indiji Nemačke kompanije vide veliki potencijal u Indiji
Indija i dalje nudi značajne mogućnosti rasta mnogim nemačkim kompanijama, pokazalo je istraživanje Indo-nemačke privredne komore (IGCC) i revizorske kuće KPMG. Anketa je sprovedena... Nemačke kompanije vide veliki potencijal u Indiji

Indija i dalje nudi značajne mogućnosti rasta mnogim nemačkim kompanijama, pokazalo je istraživanje Indo-nemačke privredne komore (IGCC) i revizorske kuće KPMG.

Anketa je sprovedena u 85 ogranaka nemačkih kompanija u Indiji i preduzećima u Nemačkoj koja posluju sa Indijom. Više od tri četvrtine, odnosno 78 odsto firmi, očekuje rast prodaje, a 55 odsto više profite u ovoj finansijskoj godini, piše agencija Dpa.

Indija je privlačna zbog niske cene rada, političke stabilnosti i kvalifikovane radne snage, kažu nemački privrednici. Žale se, pak, na birokratske prepreke, korupciju i poreski sistem.

Dugoročni izgledi su pozitivni, pri čemu većina firmi planira nova ulaganja u narednih pet godina.

Izvršni direktor Indo-nemačke privredne komore Štefan Halusa istakao je sve veći značaj Indije kao regionalnog proizvodnog centra i globalne razvojne lokacije.

Indija je trenutno peta po veličini privreda sveta, prema visini BDP-a. Snažnim ekonomskim rastom, koji privlači brojne investitore, uskoro će prestići nemačku privredu, predviđaju stručnjaci.

Halusa očekuje nastavak ekonomske stabilnosti, čak i nakon gubitka apsolutne većine partije premijera Narendre Modija na parlamentarnim izborima i formiranja nove, koalicione vlade.

Anketa je sprovedena od 9. aprila do 20. maja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.