očekuje se dalje slabljenje tražnje

Nemački pivari nešto bolje poslovali, ali ostaju pod pritiskom

EULifestyleSvet

1.2.2023 19:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Nemački pivari nešto bolje poslovali, ali ostaju pod pritiskom Nemački pivari nešto bolje poslovali, ali ostaju pod pritiskom
Nemački pivari su prošle godine poslovali nešto bolje, saopštio je u sredu savezni zavod za statistiku Destatis, ali proizvođači kažu im inflacija usporava oporavak... Nemački pivari nešto bolje poslovali, ali ostaju pod pritiskom

Nemački pivari su prošle godine poslovali nešto bolje, saopštio je u sredu savezni zavod za statistiku Destatis, ali proizvođači kažu im inflacija usporava oporavak od pandemijske recesije.

Prema podacima saveznog zavoda za statistiku od srede, pivari su 2022. prodali 8,8 milijardi litara piva, 2,7 odsto više nego prethodne, istorijski najslabije 2021, prenosi agencija DPA.

U samoj Nemačkoj je, čak uz najtoplije leto u 100 godina, otišlo samo 7,2 milijarde litara, odnosno svega četiri odsto više nego godinu ranije i pet odsto manje nego predpandemijske 2019.

Inače, ni Svetsko prvenstvo u fudbalu – prošle godine prvi put igrano u zimu – nije merljivo podstaklo prodaju piva u Nemačkoj.

Izvoz piva u Evorpsku uniju je bio u godišnjem plusu od 7,8 odsto, ali je prodaja trećim zemljama bila u minusu od 12,4 odsto.

Pivare su sa pandemijskim zaključavanjem istrpele snažan udarac u prodaji, a prošle godine ih je mučilo poskupljenje energije, sirovina i logistike.

Udruženje nemačkih pivara ocenjuje da će pivo zbog svega toga još poskupljivati i da će to oslabiti tražnju i usporiti oporavak.

 • TATJANA

  2.2.2023 #1 Author

  E kraj sveta je kad se pivo manje prodaje

  Odgovori

 • GOCA BG

  2.2.2023 #2 Author

  Kada se odrazilo na pivo,onda je stvarno kriza ucinila svoje…

  Odgovori

 • LEKI

  4.2.2023 #3 Author

  Nema sta to je znak da je kriza ozbiljna

  Odgovori

 • Coka13

  13.2.2023 #4 Author

  Samim tim što su mnogi ugostitelji pozatvarali objekte ili smanjili obim poslovanja usled krize i ovo je logičan sled događaja.

  Odgovori

 • MALENA

  13.2.2023 #5 Author

  Ovo me stvarno iznenadilo! Znači da je kriza ozbiljna!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...