Američka banka optimistična u vezi sa stimulansima Pekinga

Očekuje se dalji rast kineskih akcija

AnalizaBerzaSvetU fokusu

7.10.2024 14:28 Autor: Vladimir Jokanović 0

Očekuje se dalji rast kineskih akcija Očekuje se dalji rast kineskih akcija
Banka Goldman Sachs unapredila je svoja očekivanja za kineske akcije, sugerišući investitorima da bi deonice mogle porasti za dodatnih 20 odsto nakon istorijskog skoka,... Očekuje se dalji rast kineskih akcija

Banka Goldman Sachs unapredila je svoja očekivanja za kineske akcije, sugerišući investitorima da bi deonice mogle porasti za dodatnih 20 odsto nakon istorijskog skoka, podstaknutog obećanjem Pekinga da će preduzeti još mera za stimulaciju ekonomije.

Stratezi iz američke investicione banke naveli su da mere koje su do sada najavile kineske vlasti predstavljaju „značajniji stimulans politike“, što je u suprotnosti sa povremenim i skromnim merama ublažavanja tokom proteklih nekoliko godina, prenosi Financial Times.

Pozicije stranih investitora i dalje su „slabe“, dok su vrednovanja deonica jeftina u poređenju sa istorijskim podacima, navodi se u izveštaju. Ovo se dešava dok se investitori pripremaju za nastavak rasta kineskih akcija, kada se tržišta ponovo otvore u utorak posle nedelju dana praznika, a očekivanja rastu da će druga najveća svetska ekonomija objaviti dodatne mere stimulacije.

Kineske vlasti predstaviće u utorak niz fiskalnih mera koje će nadopuniti monetarne mere stimulacije koje su pokrenuli krajem septembra, što je dovelo do rekordnog rasta kineskih akcija. Visoki zvaničnici iz Nacionalne komisije za razvoj i reforme, državnog tela za planiranje, predstaviće „sveobuhvatan set dodatnih politika za stabilno podsticanje ekonomskog rasta i optimizaciju strukture, uz nastavak unapređenja razvojnih trendova“, prema zvaničnoj agendi.

Globalni investitori ohrabreni su stimulativnim merama koje je Peking uveo poslednje dve nedelje, a finansijske institucije poput BlackRocka i Citibanka postale su optimističnije u pogledu kineske imovine. Kineske mere dolaze nakon upozorenja ekonomista o opasnostima deflacije u ekonomiji, pri čemu dugotrajna kriza u sektoru nekretnina deprimira potrošnju.

Analitičari su postali skeptični u pogledu mogućnosti Kine da dostigne vladin cilj rasta od pet odsto za 2024. godinu. Početna vest o stimulusu prošlog meseca izazvala je uzlet kineskih akcija, povećavši tržišnu kapitalizaciju CSI 300 indeksa za 3.000 milijardi biliona dolara, dok su se strani i domaći investitori vratili na tržište deonica. Hang Seng indeks u Hong Kongu porastao je 37 odsto ove godine, više od S&P 500 indeksa.

CSI 300, koji je ojačao sa manje od 3.200 poena sredinom septembra na više od 4.000, mogao bi dostići 4.600 u roku od 12 meseci, navodi Goldman Sachs. Ekonomisti američke banke procenjuju da bi do sada najavljene mere mogle povećati BDP za 0,4 procenata, dodajući da bi dodatni stumulanski usmereni u realnu ekonomiju imali isti efekat.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.