Najviše zaradio suvlasnik Lukoila

Od početka godine ruski milijarderi bogatiji za 16 milijardi dolara

Svet

2.5.2023 10:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Od početka godine ruski milijarderi bogatiji za 16 milijardi dolara Od početka godine ruski milijarderi bogatiji za 16 milijardi dolara
Zajedničko bogatstvo najbogatijih preduzetnika iz Rusije poraslo je od početka godine za 16,35 milijardi američkih dolara. Tome je najviše doprineo suvlasnik naftne kompanije Lukoil,... Od početka godine ruski milijarderi bogatiji za 16 milijardi dolara

Zajedničko bogatstvo najbogatijih preduzetnika iz Rusije poraslo je od početka godine za 16,35 milijardi američkih dolara.

Tome je najviše doprineo suvlasnik naftne kompanije Lukoil, Vagit Alekperov, čije je bogatstvo poraslo za više od 3,7 milijardi, dostigavši 19,1 milijardi dolara, javljaju RIA Novosti pozivajući se na podatke Bloomberg-ovog indeksa milijardera (BBI).

Indeks se izračunava na osnovu vrednosti akcija kompanija u kojima milijarderi poseduju udeo. Za neke kompanije, kalkulacija je zasnovana na odnosu njihove kapitalizacije prema EBITDA ili ceni akcije prema zaradi po akciji, prenosi Mina.

Ukupno, BBI rejting obuhvata 500 najbogatijih ljudi na svetu, a sada uključuje 22 ruska državljana, čije ukupno bogatstvo od 1. maja iznosi 279,88 milijardi američkih dolara.

Najbogatiji među njima ostaje jedan od većinskih vlasnika Norilsk nikla, Vladimir Potanin, koji je od početka godine povećao bogatstvo za 448 miliona, na 29 milijardi dolara.

Drugo mesto zauzima suvlasnik Novateka, Leonid Mihelson, čije je bogatstvo poraslo za 3,09 milijardi, na 27,7 milijardi dolara. Na trećem mestu je predsednik NLMK grupe, Vladimir Lisin, koji je od početka godine svoje bogatstvo uvećao za 1,74 milijarde, na 21,6 milijardi američkih dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...