Ostalo mu “samo” tri milijarde dolara

Čelnik Evergrandea izgubio 93 odsto bogatstva

LifestyleLuksuzSvet

21.1.2023 11:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Čelnik Evergrandea izgubio 93 odsto bogatstva Čelnik Evergrandea izgubio 93 odsto bogatstva
Neto bogatstvo predsednika upravnog odbora kineske kompanije za razvoj nekretnina Evergrande, Hui Ka Jana, palo je gotovo 93 odsto, navodi najnoviji Bloombergov indeks milijardera.... Čelnik Evergrandea izgubio 93 odsto bogatstva

Neto bogatstvo predsednika upravnog odbora kineske kompanije za razvoj nekretnina Evergrande, Hui Ka Jana, palo je gotovo 93 odsto, navodi najnoviji Bloombergov indeks milijardera.

Hui je nekada bio druga najbogatija osoba u Aziji, ali njegovo bogatstvo je palo sa 42 milijarde američkih dolara, koliko je iznosilo na svom vrhuncu 2017. godine, na oko tri milijarde dolara.

Njegova kompanija Evergrande ima oko 300 milijardi dolara ukupnih obaveza, što je čini najzaduženijom svetskom kompanijom za nekretnine, prenosi Mina.

Kineski milijarder je iskoristio lično bogatstvo kako bi podržao svoju kompaniju u krizi, prodavši svoje kuće i privatne avione.

Međutim, to nije bilo dovoljno i Evergrande je u decembru 2021. prestao sa isplatom svojih obveznica u američkim dolarima nakon što je mesecima pokušavao da prikupi gotovinu za otplatu poveriocima, dobavljačima i investitorima.

Prošle godine kompanija nije uspela da dostavi preliminarni plan restrukturiranja duga, što je dovelo do dalje zabrinutosti za njenu budućnost.

Evergrande je ogromna kompanija koja ima oko 200.000 zaposlenih.

Analitičari su već dugo zabrinuti da bi kolaps Evergrandea mogao da poveća rizike za kinesko tržište nekretnina i naštetiti vlasnicima kuća i širem finansijskom sistemu jer nekretnine i srodne industrije čine čak 30 odsto kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...