Izgubio 182 milijarde dolara za godinu dana

Mask najveći gubitnik u istoriji

Svet

12.1.2023 10:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Mask najveći gubitnik u istoriji Mask najveći gubitnik u istoriji
Američki milijarder i vlasnik kompanija Tesla i Twitter Ilon Mask (Elon Musk) ušao je u Ginisovu knjigu rekorda (Guinness World Record) kao najveći gubitnik... Mask najveći gubitnik u istoriji

Američki milijarder i vlasnik kompanija Tesla i Twitter Ilon Mask (Elon Musk) ušao je u Ginisovu knjigu rekorda (Guinness World Record) kao najveći gubitnik u istoriji, jer je prošle godine, prema redovnom rangiranju magazina Forbes, njegovo bogatstvo umanjeno za neverovatne 182 milijarde američkih dolara.

U saopštenju se navodi da je Mask, iako je tačan iznos njegovog gubitka gotovo nemoguće utvrditi, a neki mediji procenjuju da oni premašuju 200 milijardi dolara, srušio prethodni rekord – gubitak od 58,6 milijardi dolara japanskog investitora Masajoši Sona (Masayoshi Son) u 2000. godini.

Forbes obračunava ukupnu imovinu, a Maskovo naglo topljenje bogatstva uveliko je posledica strmog pada vrednosti akcija Tesle, koje su izgubile otprilike 65 odsto svoje vrednosti tokom najgore godine u istoriji kompanije, prenosi Mina.

Gubitak je bio dovoljan da padne s prvog mesta najbogatijih ljudi u svetu. Titulu sada drži francuski magnat luksuzne robe Bernar Arno (Bernard Arnault).

Mask nije jedini milijarder čije je bogatstvo palo u prošloj godini.

Američki milijarderi ukupno su izgubili 660 milijardi dolara prošle godine, uključujući i Maskovog najvećeg rivala Džefa Bezosa (Jeff Bezos), koji je ujedno bio i prvi takmac za neslavnu titulu gubitnika jer je u tom periodu osnivač Amazona ostao bez 80 milijardi dolara.

Zakerberg (Mark Zuckerberg), takođe je srušio rekord Sona, sa svojim gubitkom od 78 milijardi dolara.

Maskovo bogatstvo je iznosilo čak 320 milijardi dolara krajem 2021. godine, a zbog svojih problema da pribavi dovoljnu količinu gotovine za preuzimanje Twittera bio je u jednom trenutku prinuđen da prodaje akcije Tesle i nudi učešće novim investitorima, što je takođe uticalo na pad vrednosti akcija.

  • BOJANA

    13.1.2023 #1 Author

    Verujem da on taj gubitak nije ni osetio.

    Odgovori

  • SNEZANA

    13.1.2023 #2 Author

    E da smo svi gubitnici kao on 🙂😀

    Odgovori

  • GOCA BG

    15.1.2023 #3 Author

    Nadohnadice on duplo gubitak u ovoj godini…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...