Ukupno bogatstvo najimućnijih u drugoj ekonomiji sveta manje za 18 odsto

Na listi kineskih bogataša zabeležen najveći pad u poslednje 24 godine

LifestyleSvet

9.11.2022 13:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Na listi kineskih bogataša zabeležen najveći pad u poslednje 24 godine Na listi kineskih bogataša zabeležen najveći pad u poslednje 24 godine
Prema godišnjoj rang-listi koju objavljuje magazin Hurun, kineski bogataši su ove godine zabeležili najveći pad vrednosti njihove imovine u poslednje dve decenije. Rusko-ukrajinski rat,... Na listi kineskih bogataša zabeležen najveći pad u poslednje 24 godine

Prema godišnjoj rang-listi koju objavljuje magazin Hurun, kineski bogataši su ove godine zabeležili najveći pad vrednosti njihove imovine u poslednje dve decenije.

Rusko-ukrajinski rat, politika nulte tolerancije na Covid-19 i pad akcija na berzama u kontinentalnoj Kini i Hong Kongu „pojeli“ su njihovo bogatstvo.

Na kineskoj listi najbogatijih, koju objavljuje magazin Hurun i na kojoj su rangirani Kinezi s minimalnom neto imovinom od pet milijardi juana (690 miliona dolara), ove godine je bilo 11 odsto manje osoba nego u 2021.

Njihovo ukupno bogatstvo iznosi 3,5 biliona dolara, što je 18 odsto manje u odnosu na prošlu godinu, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Nezavisne novine.

Broj pojedinaca koji imaju 10 milijardi dolara ili više manji je za 29 osoba, a broj jednocifrenih milijardera, u dolarskom iznosu, opao je ove godine za 239 osobe, prema podacima sa rang-liste.

„Ove godine je zabeležen najveći pad na Hurun kineskoj listi bogataša u posljednje 24 godine“, rekao je Rupert Hugverf (Rupert Hoogewerf), glavni istraživač koji sastavlja izvještaj magazina Hurun.

Najveći udarac su pretrpeli rukovodioci tehnoloških kompanija, pri čemu je, na primer, osnivač Alibabe Džek Ma (Jack Ma) izgubio 29 odsto svog bogatstva, pa ono sada iznosi 25,7 milijardi dolara.

Vodeća trojka na listi najbogatijih Kineza ostala je nepromenjena.

Vlasnik punionica vode Nongfu Spring i kompanije za proizvodnju vakcina Džong Šanšan (Zhong Shanshan) nalazi se na prvom mestu na listi drugu godinu zaredom. Njegovo bogatstvo je poraslo za 17 odsto, na 65 milijardi dolara.

Džang Jiming (Zhang Yiming) osnivač kompanije ByteDance, koja posjeduje i TikTok, nalazi se na drugom mestu, ali je zbog pada vrednosti kompanije i njegovo bogatstvo palo za 28 odsto, na 35 milijardi dolara.

Na trećoj poziciji se zadržao Zeng Jugun (Zeng Yugun) predsednik giganta za proizvodnju baterija CATL, iako je neto vrednost njegove imovine takođe pala za 28 odsto, na 32,9 milijardi dolara.

  • GOCA BG

    9.11.2022 #1 Author

    Na sve lose aspekte koje je uticalo na smajenje bogatstva,verujem da ce nadohnaditi svi oni tokom narednih godina…

    Odgovori

  • Emilija

    15.11.2022 #2 Author

    Nije ni cudo s obzirom na svetsku krizu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...