nakon šest godina istraživanja eventualnih ekoloških posledica

Odobrena gradnja velikog rudnika litijuma u Nevadi

Svet

28.10.2024 10:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Odobrena gradnja velikog rudnika litijuma u Nevadi Odobrena gradnja velikog rudnika litijuma u Nevadi
Sjedinjene Američke Države (SAD) su odobrile izgradnju ogromnog novog rudnika litijuma u ​​Nevadi i proširile poreske olakšice pojedinim rudarskim kompanijama kao deo svoje strategije... Odobrena gradnja velikog rudnika litijuma u Nevadi

Sjedinjene Američke Države (SAD) su odobrile izgradnju ogromnog novog rudnika litijuma u ​​Nevadi i proširile poreske olakšice pojedinim rudarskim kompanijama kao deo svoje strategije za suzbijanje kineske dominacije nad lancima snabdevanja kritičnim mineralima.

Ta dozvola stiže pošto je projekat bio šest godina na proveri jer su ekološka udruženja saopštila da ugrožava poseban cvet heljde koji raste na tim prostorima, prenosi Mina.

Procena je i da u jugozapadnom Arkanzasu postoje rezerve litijuma, dovoljno da se devet puta zadovolji svetska tražnja za litijumom za automobilske baterije procenjena za 2030. godinu.

Australijski proizvođač Ioner je saopštio da je dobio federalnu dozvolu za rudnik litijuma i bora Rhyolite Ridge, projekat koji bi mogao da proizvede dovoljno litijuma za pogon oko 370.000 električnih vozila godišnje. Srebrno-beli metal je glavni sastojak u proizvodnji punjivih baterija i ključan je za budućnost industrije električnih automobila.

Dozvola za rad je prvo odobrenje za rudnik litijuma koji je izdala administracija Džoa Bajdena (Joe Biden), koja je ponudila Ioneru zajam od 700 miliona dolara za pomoć u izgradnji projekta koji bi 2028. godine, kada se završi, četvorostruko povećao proizvodnju litijuma u ​​SAD.

Od 2002. godine otvorena su samo tri američka rudnika za kritične minerale, od kojih se nijedan ne nalazi na javnom zemljištu.

Akcije Ionera su porasle 15 odsto na berzi u Njujorku nakon što je objavljeno da je odobreno otvaranje rudnika.

Zapadne kompanije imaju vrlo oštru konkurenciju u kineskim kada je u pitanju proizvodnja i prerada kritičnih minerala zbog viših troškova, strožije zakonske regulative i kašnjenja zbog pojedinih pravnih problema.

  • SABRINA

    28.10.2024 #1 Author

    Verovatno da ima veze i sa predstojećim izborima.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.