Napuštanje udela u indijskom konglomeratu

Norveški državni fond rasprodao akcije Adani grupe

NovacSvet

10.2.2023 10:59 Autor: Vladimir Jokanović 3

Norveški državni fond rasprodao akcije Adani grupe Norveški državni fond rasprodao akcije Adani grupe
Norveški državni investicioni fond prodao je od početka godine svoje udele u tri kompanije indijske Adani grupe u vrednosti nešto višoj od 200 miliona... Norveški državni fond rasprodao akcije Adani grupe

Norveški državni investicioni fond prodao je od početka godine svoje udele u tri kompanije indijske Adani grupe u vrednosti nešto višoj od 200 miliona dolara, saopštio je u četvrtak najveći svetski investitor.

Fond čija je vrednost 1.350 milijardi dolara na kraju prošle godine imao je udeo u Adani Total Gas, Adani Ports & Special Economic Zone i Adani Green Energy. „Od kraja godine dodatno smo smanjili broj kompanija Adani. Nemamo više izloženosti“, saopštila je kompanija, prenosi Reuters.

Norvežani su pratili Adani dugi niz godina u pogledu njihovog rukovanja rizicima po životnu sredinu, saopštilo je fond. Sedam glavnih akcija Adani grupe na indijskoj berzi potonulo je za oko 110 milijardi dolara nakon izveštaja američkog Hindenburg Research.

Norveški državni fond imao je na kraju prošle godine udeo u Adani Total u vrednosti 83,6 miliona dolara, udeo u Adani Ports vredan 63,4 miliona dolara i udeo u Adani Green Energy od 52,7 miliona dolara vrednosti. Fond kojim upravlja jedinica norveške centralne banke poseduje 1,3 odsto svih akcija na globalnoj berzi sa udelima u oko 9.200 kompanija.

Adani Group, u vlasništvu Gautama Adanija, optužena je u izveštaju za manipulisanje akcijama i korišćenje poreskih oaza, kao i da ima neodržive dugove, što je pokrenulo rasprodaju akcija. Indijska kompanija demantovala je optužbe, navodeći da je poslovala u skladu sa zakonom.

 • STRAHINJA

  11.2.2023 #1 Author

  Sve sto norvezani urade ima osnovu, ne sumnjam u odluku

  Odgovori

 • MAJA

  11.2.2023 #2 Author

  Norveški fondovi su najjači

  Odgovori

 • GOCA BG

  12.2.2023 #3 Author

  Odluka je donesena u pravo vreme..

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...