Indijska kompanija prevremeno otplatila deo duga

Ojačale akcije Adani Group

BerzaNovacSvet

7.2.2023 13:41 Autor: Vladimir Jokanović 1

Ojačale akcije Adani Group Ojačale akcije Adani Group
ADANIENT stock price by TradingView Akcije indijske kompanije Adani Group ojačale su u utorak dan nakon što je prevremeno otplatila neke zajmove, što je... Ojačale akcije Adani Group

Akcije indijske kompanije Adani Group ojačale su u utorak dan nakon što je prevremeno otplatila neke zajmove, što je donelo olakšanje investitorima nakon što je korporacija izgubila više od 100 milijardi dolara vrednosti zbog izveštaja američke investicione firme Hindenburg Research.

Adani Group, u vlasništvu Gautama Adanija, optužena je u izveštaju za manipulisanje akcijama i korišćenje poreskih oaza, kao i da ima neodržive dugove, što je pokrenulo rasprodaju akcija. Indijska kompanija demantovala je optužbe, navodeći da je poslovala u skladu sa zakonom.

Agencija Moody’s upozorila je da bi pad cene akcija mogao da utiče na sposobnost grupe da prikupi kapital, dok je indijska centralna banka počela provere izloženosti kreditora. Nagli pad tržišne vrednosti primorao je Adanija da prošle nedelje odloži ključnu prodaju akcija od 2,5 milijardi dolara.

Adani Group saopštila je u ponedeljak da će unapred otplatiti 1,11 milijardi dolara zajmova za akcije. Odvojeno, banka JP Morgan potvrdila je da kompanije Adani grupe i dalje ispunjavaju uslove za uključivanje u indekse obveznica banke. Analitičari ocenjuju da su ta dva faktora pomogla porastu vrednosti akcija.

Akcijama vodeće kompanije grupe Adani Enterprises Ltd u utorak se trgovalo po 14,7 odsto višoj ceni, ali su one i dalje upola jeftinije nego pre objave izveštaja Hindenburg Research. Kumulativni gubici Adani Group i daje iznose 109 milijardi dolara, uprkos tome što su i neke druge kompanije grupe ojačale od 2,5 do pet procenata.

Adani Group se bavi proizvodnjom i transportom električne energije, zelenom energijom, rudarenjem, preradom hrane i upravlja aerodromima i morskim lukama. Gautam Adani, nekada drugi po rangu najbogatijih osoba u svetu, pao je na 21 mesto indeksa milijardera, ali se i dalje smatra najbogatijim pojedincem u Aziji.

  • GOCA BG

    7.2.2023 #1 Author

    Od bankrota pa do placanja u samo nekoliko dana?!Sta je stvarno istina…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...