Moćna indijska kompanija optužena za varanje investitora

Adani Group izgubila više od 100 milijardi dolara

BerzaFirme u fokusuSvet

4.2.2023 11:03 Autor: Vladimir Jokanović 9

Adani Group izgubila više od 100 milijardi dolara Adani Group izgubila više od 100 milijardi dolara
Akcije indijske kompanije Adani Group, osnovane 1988. godine, nastavile su da padaju u petak usled haosa na berzi koji je nastao posle optužbi za... Adani Group izgubila više od 100 milijardi dolara

Akcije indijske kompanije Adani Group, osnovane 1988. godine, nastavile su da padaju u petak usled haosa na berzi koji je nastao posle optužbi za prevaru iznetim u nedavnom izveštaju američke investitorske firme za takozvani short selling, Hindenburg Research. Adani Group se bavi proizvodnjom i transportom električne energije, rudarenjem, preradom hrane i upravlja aerodromima i morskim lukama.

Akcije Adani Enterprises, vodeće kompanije grupe izgubile su u petak na početku trgovanja u Mumbaju 15 odsto vrednosti, čime je kumulativni pad uvećan na više od 60 odsto otkako se pojavio optužujući izveštaj. Taj pad vrednosti akcija izbrisao je više od 29 milijardi dolara tržišne kapitalizacije ove kompanije, prenosi CNN. Ostale akcije grupe takođe su oslabile u petak, Adani Ports pala je za više od osam odsto, a Adani Total Gas za pet odsto.

Adani Group izgubila je 108 milijardi dolara tržišne vrednosti otkako ju je Hindenburg Research u izveštaju od 24. januara optužila za manipulaciju akcijama i računovodstvenu prevaru, prenosi Bloomberg. Dodatni pad indijske kompanije usledio je kada je njen osnivač Gautam Adani odustao od prodaje akcija od 2,4 milijarde dolara, što je učvrstilo investitore u proceni da je kompanija na putu propasti.

Adani je saopštio da je povukao emisiju akcija čija je prodaja već bila ugovorena kako bi zaštitio investitore od gubitka, a akcijama se trgovalo po znatno nižoj ceni od one koja je ponuđena nedelju dana ranije. Gautam Adani, nekada drugi po rangu najbogatijih osoba u svetu, pao je na 21 mesto indeksa milijardera, ali se i dalje smatra najbogatijim pojedincem u Aziji.

Hindenburg Research navodi u izveštaju da je nakon dvogodišnje istrage, indijski konglomerat optužen za „drsku manipulaciju akcijama i šemu računovodstvenih prevara tokom decenija“. Adani Group odlučno je demantovala optužbe, tvrdeći da su „ništa osim laži prevranata sa Menhetna“ u odgovoru na 413 stranica, koji je trebalo da umiri investitore i obuzda brzu rasprodaju akcija, prenosi CNBC.

Foto: Beta/AP

„Izuzetno je zabrinjavajuće da su izjave entiteta koji sedi hiljadama milja daleko, bez kredibiliteta ili etike, izazvale ozbiljan i negativan uticaj bez presedana na naše investitore. Hindenburg nije objavio izveštaj iz bilo kakvih altruističkih razloga, već isključivo iz sebičnih motiva i uz flagrantno kršenje važećih zakona o hartijama od vrednosti i deviznom kursu“, navela je u odgovoru Adani Group.

Hindenburg je reagovao ocenom da je Adani Group „predvidivo pokušala da skrene pažnju sa suštinskih pitanja i umesto toga podstakla nacionalistički narativ, tvrdeći da je naš izveštaj bio proračunati napad na Indiju“. Bez obzira na to, Hindenburg Research imala je određeni motiv da obori vrednost akcija Adani Group, budući da se bavi „short sellingom“ ili kratkom prodajom.

„Short selling“ je berzanska taktika zarade na akcijama koje gube vrednost. Ukratko, investitor pozajmljuje od brokera akcije kompanije za koje veruje da će izgubiti vrednost i odmah ih prodaje na tržištu, a onda čeka njihov pad. Kada akcije izgube vrednost, investitor ih kupuje po nižoj ceni i vraća ih brokeru, a razliku u novcu zadržava za sebe. Investitor plaća brokeru proviziju, čija visina zavisi od dužine perioda pozajmice.

S druge strane, teško je verovati da bi Hindenburg rizikovao gubitak reputacije zbog lažnih optužbi. Pre nego što se pojavio pomenuti izveštaj, Hindenburg Research objavila je poruku da će „uskoro predstaviti izveštaj za koji čvrsto veruje da predstavlja najveću korporativnu prevaru u istoriji“. Adani Group je i ranije bila predmet optužbi za nameštanje vrednosti akcija, ali to nije dokazano.

Indijski opozicioni lideri ponovo su u petak blokirali rad parlamenta, zahtevajući sprovođenje istrage povodom navoda iz izveštaja Hindenburg Research. Oni su pozvali na osnivanje Zajedničkog parlamentarnog odbora pod nadzorom Vrhovnog suda, koja će istražiti optužbe protiv Adani Group i rizik za indijske investitore.

  • Milovan94

    4.2.2023 #1 Author

    Dosta firmi u ovoj krizi trpi velike gubitke

    Odgovori

  • IVAN

    4.2.2023 #2 Author

    Manipulacije,sve ih treba blokirati.

    Odgovori

    • NINICA

      5.2.2023 #3 Author

      Složila bih se, klasična manipulacija

      Odgovori

  • Gaga45

    5.2.2023 #4 Author

    Dosta firmi nisu oni jedini

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.2.2023 #5 Author

    Da li ce uspeti da dokazu da su izmanipulisani i potkradeni…

    Odgovori

  • DANIJELA

    5.2.2023 #6 Author

    Jako puno firmi nazalost belezi pad u predhodnom periodu.

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    5.2.2023 #7 Author

    Mislim da je ovo samo glasina zbog drugačijih ciljeva.

    Odgovori

  • Ika

    5.2.2023 #8 Author

    Verovatno su posteno radili pa nagrabusili

    Odgovori

  • MAJA

    6.2.2023 #9 Author

    Snaći će se on, ne treba brinuti😊

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...