U našoj zemlji ima 100 sertifikovanih istražitelja

Najčešća prevara u Srbiji je zloupotreba službenog položaja, a u svetu pronevera imovine poslodavca

IzdvajamoPoslovanjeSrbija

25.11.2022 11:21 Autor: Milica Rilak 12

Najčešća prevara u Srbiji je zloupotreba službenog položaja, a u svetu pronevera imovine poslodavca Najčešća prevara u Srbiji je zloupotreba službenog položaja, a u svetu pronevera imovine poslodavca
Prevare koje se najčešće prijavljuju u Srbiji potpadaju pod krivična dela zloupotrebe službenog položaja i položaja odgovornog lica, davanja i primanja mita, trgovine uticajem... Najčešća prevara u Srbiji je zloupotreba službenog položaja, a u svetu pronevera imovine poslodavca

Prevare koje se najčešće prijavljuju u Srbiji potpadaju pod krivična dela zloupotrebe službenog položaja i položaja odgovornog lica, davanja i primanja mita, trgovine uticajem i pronevere, kao i zloupotrebe u vezi sa javnom nabavkom, prevare u službi i zaključenja restriktivnog sporazuma, dok ih istražuju profesionalci iz privatnog i javnog sektora, kaže za Biznis.rs predsednica srpskog ogranka Međunarodnog udruženja sertifikovanih istražitelja prevara (ACFE) Maja Matić.

Naša sagovornica ističe da je u Srbiji tokom prošle godine podneto najviše prijava za zloupotrebu službenog položaja – tačno 1.971, dok je u razvijenim ekonomijama pronevera imovine najčešći slučaj koji prijavljuju sertifikovani istražitelji prevara širom sveta,

Radi se o proneveri imovine koja uključuje krađu od strane zaposlenog ili zloupotrebu sredstava i resursa poslodavca, pa 86 odsto slučajeva spada u ovu kategoriju. Ove šeme prevara međutim, obično izazivaju najmanji prosečni gubitak za organizaciju. Sa druge strane, šeme prevare u finansijskim izveštajima, u kojima počinilac namerno prouzrokuje značajno pogrešno prikazivanje ili propust u finansijskom izveštaju organizacije, su najmanje uobičajena prevara koja se pojavljuje u devet odsto šema, ali zato nanosi najviše štete samoj organizaciji“, objašnjava Matić.

Treća kategorija – korupcija, koja uključuje krivična dela kao što su mito, sukob interesa i iznuda, spada u sredinu i po učestalosti i po gubicima, a pojavljuje se u polovini slučajeva. Očekuje se, međutim, da će rasti broj prevara u vezi sa blockchain tehnologijom i kriptovalutama, a za sada se kriptovalute pojavljuju u „samo“ osam odsto prevara.

„Sigurno je da će ovaj procenat rasti u narednim godinama. Među ovim slučajevima, najčešći načini na koje se kriptovaluta koristila bili su davanje mita, povratna plaćanja u kriptovaluti (48 odsto) ili pretvaranje nezakonito prisvojene imovine u kriptovalute (43 odsto)“, ističe Maja Matić u razgovoru za Biznis.rs.

Od početka do otkrivanja pronevere prođe 12 meseci

ACFE Srbije je uobičajene mehanizme prevara koje sreće u svakodnevnom radu i praksi objedinila u predavanje koje su prezentovali predstavnicima privatnih i državnih kompanija u Vojvodini, kao i članovima Nemačko-srpske privredne komore, Komore italijansko-srpskih privrednika i Francusko-srpske privredne komore, a hrabri ih to što su prezentacije i vebinari bili izuzetno posećeni jer, kako ističe Matić, to govori koliko je ova tema od značaja za pravilno poslovanje.

Foto: Pixabay.com

Na naše pitanje da li kompanije i državne institucije angažuju istražitelja prevara tek kada se „opeku“ ili i preventivno, naša sagovornica konstatuje da se „nažalost reaguje uvek reaktivno, a ne preventivno“.

„To je loše i po reputaciju organizacije ili državne institucije i samo poslovanje, kao i zbog štete koja se prouzrokuje po profit, odnosno budžet“, ističe i objašnjava da o značaju brzog otkrivanja prevara govore
podaci globalnog istraživanja ACFE za 2021. godinu.

„Pokazalo se da od početka prevare do njenog otkrivanja u proseku prođe 12 meseci kada se radi o proneverama. Kada se radi o lažnom fakturisanju, neovlašćenom plaćanju ili isplatama, kao i prevarama u finansijskim izveštajima i prevarama sa platnim spiskom, one obično traju godinu i po dana pre nego što budu otkrivene„, kaže Matić i naglašava da duže trajanje prevare nosi i veći finansijski gubitak.

Prevare i zloupotrebe u infrastrukturi internacionalni fenomen

ACFE Srbije je u Beogradu 18. novembra obeležilo međunarodnu nedelju posvećenu prevenciji prevara konferencijom pod nazivom „Oporavak integriteta i rekonstrukcija“, a posebna pažnja posvećena je istrazi prevara i korupcije u oblasti infrastrukture.

Maja Matić za Biznis.rs ocenjuje da je odabrana oblast više nego atraktivna, imajući u vidu da su prevare i zloupotrebe u infrastrukturi stalno rastući i internacionalni fenomen, koji je u fokusu OECD, UNODC, Svetske banke i IFC.

„Ilegalni finansijski tokovi su mehanizmi pomoću kojih se novac zarađen nezakonito prenosi u i iz ekonomskih sistema kriminalnim korisnicima širom sveta. To su prekogranične finansijske transakcije koje proističu iz niza krivičnih dela kao što su korupcija, ilegalna tržišta narkotika ili utaja poreza. Korupcija u infrastrukturi je raširena i štetna, a većina novca se gubi u mitu javnim službenicima i političkim predstavnicima„, upozorava Matić.

Ona ukazuje da je posledica takvih radnji to da cena radova bude viša od stvarne cene i za 20 ili 30 odsto, a ponekad i preko toga.

„To su sredstva koja su mogla biti iskorišćena za javne usluge, investicije ili radna mesta. Zbog njihovog gubitka celo društvo trpi posledice. Negativni efekti se odražavaju na poslovanje legalnog privatnog sektora, smanjenje državnih prihoda, ugrožavanje tržišnih procesa i politike“, istakla je Matić.

Podsetila je da se u Izveštaju Evropske komisije za 2022. godinu za Srbiju, a u oblasti borbe protiv korupcije, pominje da je građevinski sektor najranjivija oblast na organizovani kriminal i korupciju.

Takođe, da veliki broj izuzetaka od primene Zakona o javnim nabavkama predstavlјa ozbilјan rizik od korupcije, kao i da u Zakonu o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju nedostaju jasnoća procedura odabira i transparentnost.

Kao i u mnogim drugim oblastima, a ne samo kada je infrastruktura u pitanju, Srbija ima odličan i regulatorni i institucionalni okvir, ali je primena propisa problematična. Za početak, u ovoj oblasti je potrebno pojasniti proceduru odabira i povećati transparentnost kao što to zahteva Evropska komisija“, savetuje predsednica ACFE Srbije.

Kako se postaje sertifikovani istražitelj prevara?

Sertifikovani istražitelj prevara može da postane svako ko ima fakultetsko obrazovanje u oblasti prava, ekonomije, finansija, računovodstva, sociologije, politikologije i ima više od dve godine iskustva, poseduje moralni kvalitet i integritet i položi četiri obimna ispita iz Prevencije, Prava, Finansijskih transakcija i Istrage, koje organizuje Međunarodno udruženje sertifikovanih istražitelјa prevara.

U Srbiji ima oko 100 sertifikovanih istražitelja prevara, rekla nam je Maja Matić, dok ACFE na globalnom nivou ima 85.000 članova.

  • BOJANA

    25.11.2022 #1 Author

    Ma nemoguće da ima toga u Srbiji 😳

    Odgovori

  • VOJKAN

    25.11.2022 #2 Author

    Na koju god stranu da se okreneš svuda prevare

    Odgovori

  • Maša

    25.11.2022 #4 Author

    A ovo nam je poznato…

    Odgovori

  • GOCA BG

    25.11.2022 #5 Author

    Kod nas treba da ima minimum hiljadu sertifikovanih istrazitelja prevara da bi se stalo na put proneveri…

    Odgovori

  • IVAN

    26.11.2022 #6 Author

    Ovde je to kao dobar dan

    Odgovori

  • MAJA

    26.11.2022 #7 Author

    Bar smo se za to specijalizovali

    Odgovori

  • MALENA

    26.11.2022 #8 Author

    Nista novo, toga je uvek bilo i bice

    Odgovori

  • LEKI

    26.11.2022 #10 Author

    To je kod nas postala normalna pojava…na zalost

    Odgovori

  • CUPKA

    27.11.2022 #11 Author

    Korupcija i mito su uvek bili aktivni. I bice. Tako od vajkada funkcionisu stvari. Ako nesto hoces da zavrsis moras da podmitis.

    Odgovori

  • VERA

    27.11.2022 #12 Author

    Zakoni su dobri samo da se primenjuju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...