HRADF piše novi plan za luke od strateškog značaja

Vlada Grčke poništava tender za Aleksandropolis

BiznisEUInfrastruktura

17.11.2022 13:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vlada Grčke poništava tender za Aleksandropolis Vlada Grčke poništava tender za Aleksandropolis
Luke Aleksandropolis i Kavala na severu Grčke ostaju pod državnom kontrolom kao strateška dobra, piše grčki portal Makropolis, pozivajući se na iznenadnu najavu vlade.... Vlada Grčke poništava tender za Aleksandropolis

Luke Aleksandropolis i Kavala na severu Grčke ostaju pod državnom kontrolom kao strateška dobra, piše grčki portal Makropolis, pozivajući se na iznenadnu najavu vlade.

Vlada Grčke, kako se navodi, poništava tender za Aleksandropolis zbog geostrateškog značaja luke i njenih objekata, a preispituje i svoje opcije u Kavali.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis (Kyriakos Mitsotakis) je naredio povlačenje tendera iz strateških, geopolitičkih i energetskih razloga, prenosi Beta.

Luku Aleksandropolis na Egejskom moru, blizu granice sa Turskom i Bugarskom, proteklih godina je koristila američka vojska.

Na energetskom frontu, postojali su planovi za plutajući terminal za skladištenje i regasifikaciju, pošto je luka blizu gasnih interkonektora za gasovod Grčka–Bugarska i Transanadolski gasovod (TANAP).

Takođe, javila se bojazan da se dva preostala ponuđača u ovoj završnoj fazi tendera neće pridržavati uslova i da nisu isključili preprodaju.

Privatizacioni fond HRADF sada piše novi plan za određeni broj luka od strateškog interesa, dodaje Makropolis.

Prema izveštavanju medijske kuće Deutsche Welle (DW), jedan od važnih razloga za stopiranje prodaje luke Aleksandropolis nesumnjivo je rat koji besni usred Evrope. DW navodi da su od početka sukoba Rusije i Ukrajine, Sjedinjene Američke Države koristile luku Aleksandropolis za jačanje istočnog krila NATO i da se u toj luci iskrcavaju vojnici, oklopna vozila i tenkovi za dalji transport u Bugarsku, Rumuniju i druge istočnoevropske zemlje članice Saveza.

Agencija za privatizaciju najavila je vlastitu inicijativu za razvoj luke Aleksandropolis, zajedno s ministarstvima finansija i pomorstva, navodi DW i dodaje da bi slično moglo biti i s lukom Kavala.

Prema pisanju lista Katimerini, grčka vlada je uverena da je ta luka od presudnog geopolitičkog značaja. Grad na severu Grčke graniči se s važnim energetskim objektima i resursima, kao i s transportnim putevima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...