bogatstvo se procenjuje na 90,1 milijardu dolara

Adani pretekao Ambanija i postao najbogatiji čovek u Aziji

BiznisLifestyleLuksuzSvetVestiZanimljivosti

8.2.2022 19:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Adani pretekao Ambanija i postao najbogatiji čovek u Aziji Adani pretekao Ambanija i postao najbogatiji čovek u Aziji
Indijac Gautam Adani postao je najbogatiji čovek u Aziji sa bogatstvom od 90,1 milijardu dolara, i pretekao je svog sunarodnika Mukeša Ambanija (Mukesh Ambani),... Adani pretekao Ambanija i postao najbogatiji čovek u Aziji

Indijac Gautam Adani postao je najbogatiji čovek u Aziji sa bogatstvom od 90,1 milijardu dolara, i pretekao je svog sunarodnika Mukeša Ambanija (Mukesh Ambani), objavio je Forbs. Takođe je postao deseta najbogatija osoba na svetu.

Adanijeva neto vrednost se skoro udvostručila sa 50,5 milijardi dolara u aprilu 2021. godine. Tokom istog perioda, Ambanijeva neto vrednost porasla je za samo 6,5 odsto sa 84,5 milijardi dolara prošlog aprila, dodaje se u izveštaju Forbsa. Adanijevo lično bogatstvo poraslo je za 12 milijardi dolara u prošloj godini, piše Easterneye.biz.

Prema izveštaju, čelnik Adani Group pretekao je osnivača Facebook-a Marka Zakerberga (Mark Zuckerberg), koji je prošle nedelje pao na tabeli nekoliko mesta nakon što je izgubio 30 milijardi dolara svog ličnog bogatstva, da bi stigao do prvih 10.

Adani ima 59 godina, pokrenuo je firmu za izvoz robe 1988. g, da bi se 20 godina kasnije pojavio se na Forbes-ovoj listi svetskih milijardera sa bogatstvom od 9,3 milijarde dolara. Njegova Adani Group ima šest kotiranih kompanija u Indiji, od kojih je najvrednija Adani Green Energy, čije su akcije prošle godine porasle za 77 odsto, navodi se u izveštaju Forbes-a.

Njegova grupa kontroliše najveću indijsku liuku Mundra, u njegovoj matičnoj državi Gudžarat. U septembru 2020. godine Adani Grupa je kupila 74 odsto udela u Međunarodnom aerodromu u Mumbaju, drugom po prometu u Indiji.

Prema izveštajima, Adani Group je u procesu ulaganja 70 milijardi dolara u projekte zelene energije do 2030. godine, sa ciljem da postane najveći svetski proizvođač obnovljive energije.

 • STRAHINJA

  8.2.2022 #1 Author

  Strateski potesi, nema sta

  Odgovori

 • Zorica S.

  9.2.2022 #2 Author

  Adaniju,pandemija dobro dosla da uveca kapital…

  Odgovori

 • Anna

  9.2.2022 #3 Author

  Prava ulaganja u pravom trenutku. Treba imati osećaj za ulaganje novca. Pametne investicije već vrlo brzo počnu da se isplaćuju.

  Odgovori

 • Lelica

  9.2.2022 #4 Author

  Svaka cast,onaj ko zna on zna.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...