Uprkos krizi milioneri nisu štedeli na kupovini nekretnina

Pad cena kuća i stanova u 2023. godini neće biti drastičan

LuksuzNekretnineSvet

25.12.2022 17:16 Autor: Miljan Paunović 14

Pad cena kuća i stanova u 2023. godini neće biti drastičan Pad cena kuća i stanova u 2023. godini neće biti drastičan
Cene kuća na većini velikih tržišta nekretnina biće u padu u 2023. godini, ali taj pad neće biti toliko snažan da bi ih potencijalnim... Pad cena kuća i stanova u 2023. godini neće biti drastičan

Cene kuća na većini velikih tržišta nekretnina biće u padu u 2023. godini, ali taj pad neće biti toliko snažan da bi ih potencijalnim kupcima učinio pristupačnijim.

Naime, skoro stotinu analitičara tržišta nekretnina koje je anketirao Reuters predvidelo je blagi pad cena, što je ohrabrujuća vest s obzirom na sve ekonomske turbulencije koje se dešavaju u svetu proteklih devet meseci.

Hipotekarne kamatne stope su se u proseku udvostručile u razvijenim privredama od početka godine, jer se njihove centralne banke bore protiv rastuće inflacije višim kamatama. Pošto se očekuje još nekoliko povećanja ključnih kamata, prognoze su iskazane prema njima i malo je verovatno da će se ustaliti trend pada cena nekretnina.

Cene kuća u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Britaniji, Nemačkoj, Australiji i Novom Zelandu porasle su između 25 odsto i više od 50 odsto od izbijanja pandemije korona virusa početkom 2020. godine, preneo je Reuters.

Istraživanje Globaly property guide-a objavljeno pre dva meseca pokazalo je da su cene kuća porasle u 49 zemalja, a pale samo u devet od 58 svetskih stambenih tržišta. Inflacija je bila glavni faktor za poskupljenja tokom drugog kvartala ove godine.

„Cene kuća su porasle u 19 od 27 evropskih zemalja nekretnina za koje su brojke bile dostupne u drugom kvartalu ove godine. Ipak, samo sedam zemalja imalo je jači zamah u ovom periodu u poređenju sa godinom ranije“, navodi se u istraživanju.

Kuće
Foto: Pixabay.com

Kuće „umereno skupe“

Iako se očekuje da će cene kuća u razvijenim ekonomijama pasti između 10 i 18 odsto, predviđeni padovi bi iznosili samo jednu trećinu dobitaka u eri pandemije, preneo je Reuters.

I dok su pre pandemije analitičari kategorisali cene kuća kao pristojne ili samo malo precenjene vrednosti, sada ih na većini tržišta dosledno ocenjuju kao umereno skupe, čak i kada rastući troškovi zaduživanja i inflacija opterećuju potražnju.

„Više hipotekarne stope će imati veliki uticaj na potražnju i cene kuća u narednoj, pa sve do 2024. godine. Povećanje troškova života će takođe smanjiti potražnju jer neki potrošači odlažu kupovinu kuće“, primetili su analitičari Fitch Ratings, dodajući da postoji „značajna neizvesnost“ oko toga koliko bi cene kuća pale.

Većina analitičara koje je Reuters anketirao proteklih nedelja ocenila je da je potrebno da cene kuća zabeleže veći pad kako bi bile pristupačne.

Bogati Australijanci potrošili više od milijardu dolara na nekretnine

Uprkos tekućem padu prodaje nekretnina u Australiji, ljudi sa dubokim džepom nisu se ustručavali, te su kupovali kuće u vrednosti od nekoliko miliona dolara.

Više od milijardu dolara potrošeno je na 30 najboljih prodaja stambenih nekretnina u Australiji samo u 2022. godini, piše australijski Realestate.

Zapanjujući rast potrošnje rezultirao je jednom od najvećih godina rekordne prodaje imovine visokog kvaliteta, koja je bila u suprotnosti sa ostatkom tržišta, nakon što je Rezervna banka započela najveći niz povećanja kamatnih stopa u poslednjih 30 godina.

U Srbiji rast cena stanova ne miruje proteklih godina

Republički geodetski zavod objavio je u novembru prvi Indeks cena stanova, koji je pokazao da su stanovi u novogradnji i starogradnji poskupeli za 38,08 odsto od prvog tromesečja (T1) 2019. godine, kao i da je u trećem tromesečju ove godine nastavljen oštar rast cena, ali uz pad broja prodatih stanova.

Najskuplji kvadrat stana u Srbiji u prvom polugodištu 2022. godine prodat je na lokaciji Beograd na vodi, na opštini Savski Venac, i koštao je 10.400 evra. Stan je površine 97 kvadratnih metara, a kupca je koštao više od milion evra (1.008.800). Najskuplja kuća prodata je na Savskom vencu za više od pet miliona evra (5.100.000), pisao je naš portal.

Ipak, postoje i kuće u Srbiji koje se prodaju po neuporedivo nižim cenama od pomenutih, i one se mogu naći na nedeljnim aukcijama tokom cele godine.

 • DANIJELA

  25.12.2022 #1 Author

  “Kriza” nije za sve ista tako da sam sigurna da neki ne znaju ni sta to znaci.

  Odgovori

 • Maria

  25.12.2022 #2 Author

  I da je smanjenje cena drastičnije, ništa ne znači kada je i standard drastično manji.

  Odgovori

 • GOCA BG

  25.12.2022 #3 Author

  Pad cene nekretnina se ocekuje,a potraznja ce biti ista i u sledecoj godini…

  Odgovori

 • VANJA

  25.12.2022 #4 Author

  Nesto sto je i bilo ocekivano!

  Odgovori

 • VILENJAK

  25.12.2022 #5 Author

  Zaista previše za našu kupovnu moć u Srbiji.

  Odgovori

 • Dragana

  25.12.2022 #6 Author

  Cene stanova su nerealne

  Odgovori

 • LEPOSAVA

  25.12.2022 #7 Author

  Dal je moguce…nesto ne verujem

  Odgovori

 • Dgasic45@gmail.com

  25.12.2022 #8 Author

  Vec su preterali

  Odgovori

 • BRANA19

  26.12.2022 #9 Author

  Za sad su cene katastrofa.

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  26.12.2022 #10 Author

  Nekretnine su uvek bile dobro ulaganje jer je novac papir koji se preko noći može obezvrditi.

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  26.12.2022 #11 Author

  Cene samo rastu. Sve je vise strsnaca i ceh kao i uvek placaju najsiromasniji

  Odgovori

 • Ja

  31.12.2022 #12 Author

  Sledi drastičan pad cena, kao i nakon 2008 godine.

  Odgovori

 • STRAHINJA

  6.1.2023 #13 Author

  Sa malo mozga svima je jasno da cene kvadrata necepadati, mogu sako da ostanu ili da se malo povecaju zbog vece potraznje trenutno

  Odgovori

 • NINICA

  27.2.2023 #14 Author

  Cene su drastično skočile, nema šanse

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...