Usporavanje ispod granice produktivnosti

Pad globalne fabričke aktivnosti u septembru

Svet

1.10.2024 15:37 Autor: Vladimir Jokanović 2

Pad globalne fabričke aktivnosti u septembru Pad globalne fabričke aktivnosti u septembru
Globalna fabrička aktivnost oslabila je u septembru usled slabe potražnje i ekonomske neizvesnosti, što ukazuje na teške izglede za budućnost, pokazuju istraživanja, držeći kreatore... Pad globalne fabričke aktivnosti u septembru

Globalna fabrička aktivnost oslabila je u septembru usled slabe potražnje i ekonomske neizvesnosti, što ukazuje na teške izglede za budućnost, pokazuju istraživanja, držeći kreatore politike pod pritiskom da podrže nejaki rast.

Proizvodna aktivnost u evrozoni usporila je najbrže ove godine jer je potražnja naglo opala, uprkos smanjenju cena u fabrikama, dok je Nemačka, najveća evropska ekonomija, zabeležila najizraženije pogoršanje uslova u poslednjih 12 meseci.

Konačni indeks menadžera nabavke (PMI) za proizvodnju u evrozoni, koji je sastavila kompanija S&P Global, pao je na 45,0 u septembru. Ovo je nešto iznad preliminarne procene od 44,8, ali ispod granice od 50, koja odvaja rast od kontrakcije.


„Očekivani oporavak evrozone početkom 2024. godine ispao je prilično mlak, a poverenje je ostalo poljuljano, dok proizvodni sektor i dalje izgleda veoma slab“, ocenjuju analitičari banke JP Morgan u sektoru Asset Management.

U Velikoj Britaniji, menadžeri fabrika postali su znatno pesimističniji zbog zabrinutosti oko prvog budžeta nove vlade, kao i usled situacije na Bliskom istoku i jakih inflatornih pritisaka.

Proizvodna aktivnost u Japanu smanjila se u septembru, dok je na Tajvanu zabeležen sporiji rast, što PMI podaci pokazuju kao rezultat slabe globalne potražnje koja utiče na azijske izvoznike. U Kini, fabrike su se mučile da napreduju, pri čemu je Caixin/S&P Global PMI za proizvodnju pao na 49,3 u septembru, sa 50,4 u avgustu, što je najniža vrednost od jula 2023. godine.

Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa „meko prizemljenje“ za ekonomije Azije, jer usporavanje inflacije stvara prostor centralnim bankama da olabave monetarne politike. Predviđa se da će rast u regionu usporiti sa pet odsto u 2023. na 4,5 odsto ove godine i 4,3 odsto u 2025. godini.

  • MARA

    2.10.2024 #1 Author

    Nije u svim zemljama tako

    Odgovori

  • SENSEI

    2.10.2024 #2 Author

    I industrija je sve više i više u problemu. Nedostatak radne snage

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.