Kompozitni PMI indeks snižen na 47,3

Fabrička aktivnost u evrozoni nastavila da opada i u martu

EU

3.4.2023 14:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Fabrička aktivnost u evrozoni nastavila da opada i u martu Fabrička aktivnost u evrozoni nastavila da opada i u martu
Fabrička aktivnost širom evrozone prošlog meseca je dodatno opala nakon što su potrošači osetili da se usporava rast troškova života, navodi se u istraživanju... Fabrička aktivnost u evrozoni nastavila da opada i u martu

Fabrička aktivnost širom evrozone prošlog meseca je dodatno opala nakon što su potrošači osetili da se usporava rast troškova života, navodi se u istraživanju koje je pokazalo i da su troškovi proizvodnje pali prvi put od sredine 2020.

Kompozitni PMI indeks kompanije S&P Global pao je sa februarskih 48,5 na 47,3 u martu, neposredno pre preliminarnog očitavanja od 47,1, ali i dalje ispod granice od 50, koja razdvaja rast od kontrakcije.

Proizvodni indeks, koji je u sklopu kompozitnog PMI indeksa i koji se smatra dobrom smernicom za ekonomski oporavak, ipak je porastao na desetomesečni maksimum, odnosno sa 50,1 na 50,4 boda, prenosi Financial Times.

“Proizvodnja u evrozoni i dalje je ‘u nemirnim vodama’, a fabrike izveštavaju o padu potražnje za robom već jedanaesti mesec zaredom, uzrokovanim porastom troškova života, strožom monetarnom politikom, prelaskom na smanjenje zaliha i smanjenim poverenjem kupaca”, rekao je Kris Vilijamson (Chris Williamson), glavni poslovni ekonomista u kompaniji S&P Global.

Međutim, niži troškovi energije i oporavak lanaca snabdevanja ukazuju da su cene inputa pale po prvi put od jula 2020, baš kada je pandemija korona virusa uzela maha. Podindeks je potonuo sa 50,9 na 46,8.

Taj pad je omogućio fabrikama da povećavaju naknade najsporijim tempom u poslednje dve godine, što je verovatno dobrodošla vest za kreatore monetarne politike u Evropskoj centralnoj banci, koji do sada nisu uspeli da inflaciju spuste ni blizu ciljanih dva odsto.

Uprkos tome što je krenula sa najagresivnijim pooštravanjem monetarne politike u istoriji centralne banke, cene su prošlog meseca porasle za 6,9 odsto, pokazuju zvanični podaci objavljeni krajem prošle nedelje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...