berzanski indeksi u evropi u blagom padu

ECB: Bankarski sistem evrozone otporan i likvidan  

BankeBerzaEU

20.3.2023 12:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ECB: Bankarski sistem evrozone otporan i likvidan   ECB: Bankarski sistem evrozone otporan i likvidan  
Bankarski sistem evrozone „otporan je zahvaljujući solidnoj finansijskoj podlozi”, saopštila je danas Evropska centralna banka, dan posle objave švajcarskih vlasti da je švajcarska banka... ECB: Bankarski sistem evrozone otporan i likvidan  

Bankarski sistem evrozone „otporan je zahvaljujući solidnoj finansijskoj podlozi”, saopštila je danas Evropska centralna banka, dan posle objave švajcarskih vlasti da je švajcarska banka UBS hitno preuzela drugu po veličini banku u toj zemlji Credit Suisse koja je u teškoćama.

Taj potez namenjen da učvrsti poverenje investitora naišao je na skepticizam na tržištima te su indeksi evropskih berzi pali na početku trgovanja jutros, kao i vrednost akcija dve švajcarske banke, prenosi Beta.

„Evropski bankarski sistem je otporan sa solidnim nivoima kapitala i likvidnosti“, navela je Evropska centralna banka u zajedničkom saopštenju sa Evropskim mehanizmom za sanaciju banaka (SRB) i Evropskom bankarskom upravom (EBA) .

Evropske berze danas su otvorile poslovanje u padu posle žurne kupovine banke Credit Suisse od strane UBS banke, u operaciji spasavanja koja nije uklonila sumnje investitora u solidnost bankarskog sistema.

Međutim, posle odlaska u minsu na otvaranju indeksi evropskih berzi ponovo su prešli u plus, ali jedva, tako da je oko 11 sati po srednjoevropskom vremenu indeks u Parizu bio plus 0,14 odsto, u Frankfurtu plus 0,04 kao i u Londonu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...