Ponovo najtrgovanija akcija Naftne industrije Srbije

Indeks Beleks15 nastavio blagi rast

BerzaNovacSrbija

20.3.2023 11:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Indeks Beleks15 nastavio blagi rast Indeks Beleks15 nastavio blagi rast
Indeks najlikvidnijih akcija Beleks15 na Beogradskoj berzi nastavio je blago da raste, i to protekle nedelje za dodatnih 0,4 odsto, a ukupno od početka... Indeks Beleks15 nastavio blagi rast

Indeks najlikvidnijih akcija Beleks15 na Beogradskoj berzi nastavio je blago da raste, i to protekle nedelje za dodatnih 0,4 odsto, a ukupno od početka godine za 8,8 procenata, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

U pojedinim momentima, indeks je, kako je navedeno, dostizao i psihološku granicu od 900 poena.

Ukupan promet na tržištu protekle sedmice iznosio je 275,6 miliona dinara ili 2,3 miliona evra.

Najtrgovanija hartija, sa realizacijom od 108,3 miliona dinara, bila je akcija Naftne industrije Srbije (NIS), koja je nastavila postepeni uzlazni trend i njena cena je na kraju nedelje bila 776 dinara.  Međutim, najveći deo tog prometa ostvaren je u jednoj transakciji na nivou od 757 dinara i to u momentu kada je tržišna cena bila na višegodišnjem maksimumu od 785 dinara. Ovoj „rasprodaji“ je, kako je navedeno, verovatno kumovala nestabilnost na svetskim berzama u vezi sa previranjima u bankarskom sektoru.

Akcija Dunav osiguranja ojačala je 2,4 odsto, uz cenu od 1.177 dinara, i promet od 12,7 miliona dinara. Ta kompanija je nedavno objavila preliminarni profit za 2022. godinu od 1,3 milijarde dinara, a očekuje se da bi uskoro mogla i sazvati redovnu Skupštinu akcionara na kojoj će biti doneta odluka o raspodeli dobiti.

Cena akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ zadržala se na nepromenjenoj ceni od 1.850 dinara, uz promet od 4,4 miliona, dok se cena te vrednosne hartije Messer Tehnogasa spustila 1,3 odsto, na 13.301 dinar, uz realizaciju od milion dinara.

Akcija Jedinstva iz Sevojna, nakon velikog pada, oporavila se 3,5 odsto, na 7.350 dinara, ali uz skroman promet, navodi se u izveštaju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...