Sentiment u uslugama i među potrošačima ostao praktično nepromenjen

Pad ekonomskog raspoloženja u evrozoni i EU u martu

EU

30.3.2023 12:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Pad ekonomskog raspoloženja u evrozoni i EU u martu Pad ekonomskog raspoloženja u evrozoni i EU u martu
Ekonomsko poverenje u evrozoni nastavilo je da slabi drugi mesec zaredom u martu, saopštila je Evropska komisija u četvrtak. Indikator ekonomskog raspoloženja (ESI) pao... Pad ekonomskog raspoloženja u evrozoni i EU u martu

Ekonomsko poverenje u evrozoni nastavilo je da slabi drugi mesec zaredom u martu, saopštila je Evropska komisija u četvrtak.

Indikator ekonomskog raspoloženja (ESI) pao je i u Evropskoj uniji i evrozoni za 0,3 poena u odnosu na prošli mesec na 97,4 odnosno 99,3 respektivno.

Kretanje nadole je proizašlo iz nešto nižeg poverenja u industriju, trgovinu na malo i građevinarstvo, prenosi Anadolu Agency.

Sentiment u uslugama i među potrošačima ostao je praktično nepromenjen.

Među najvećim ekonomijama EU, ESI je porastao u Italiji (za dva poena), Holandiji (0,9) i Francuskoj (za 0,7), dok je ostao uglavnom nepromenjen u Poljskoj (rast za 0,3), Španiji (0,1) i Nemačkoj (manje od 0,1 poen).

Pokazatelj poverenja potrošača u evrozoni je u martu pao na minus 19,2. Poverenje potrošača u EU takođe je završilo svoj peti uzastopni mesec poboljšanja, padom od 0,1 poen u odnosu na pre mesec dana.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...