Ukrajina traži deo profita velikih energetskih kompanija

Kijev: Bilo bi pošteno da podele novac sa nama

SvetVesti

30.3.2023 12:15 Autor: Vladimir Jokanović 2

Kijev: Bilo bi pošteno da podele novac sa nama Kijev: Bilo bi pošteno da podele novac sa nama
Ministar energetike Ukrajine Herman Galuščenko rekao je da velike međunarodne energetske kompanije koje su uspele da povećaju profit zbog rasta cena tokom ukrajinskog sukoba... Kijev: Bilo bi pošteno da podele novac sa nama

Ministar energetike Ukrajine Herman Galuščenko rekao je da velike međunarodne energetske kompanije koje su uspele da povećaju profit zbog rasta cena tokom ukrajinskog sukoba treba da usmere deo svog profita na obnovu energetske infrastrukture zemlje.

„Mnoge energetske kompanije ostvaruju ogromne vanredne profite zbog rata. Prema našim procenama, reč je o više od 200 milijardi dolara. Oni dobijaju ovaj novac zbog rata, jer smo u ratu. Mislim da bi bilo pošteno podeliti ga sa Ukrajinom kako bi nam pomogli da obnovimo energetsku infrastrukturu“, rekao je Galuščenko, prenosi Komersant, pozivajući se na Politico.

Suma od 200 milijardi dolara koju pominje ukrajinski ministar često se navodi kao profit u 2022. godini za pet vodećih zapadnih energetskih kompanija, britanskih Shell i BP, američkih Chevron i ExxonMobil i francuske Total. Početkom februara CNN je izvestio da je ovih pet kompanija ostvarilo rekordnu dobit od 199,3 milijarde dolara u prošloj godini.

Galuščenko je istakao da je litvanska energetska kompanija Ignitis Group već najavila da je spremna da pošalje oko 10 odsto svog profita za pomoć u obnavljanju Ukrajine. On je pozvao druge međunarodne kompanije da slede njihov primer.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da će za obnovu zemlje, uključujući energetsku infrastrukturu, biti potrebno više od 1.000 milijardi dolara nakon završetka sukoba. MMF je procenio da će za obnovu ukrajinske infrastrukture biti potrebno pet milijardi dolara mesečno. Zemlje EU nameravaju da iskoriste profit od zamrznute imovine Banke Rusije za obnovu Ukrajine, ali još nemaju pravni osnov za to.

  • MARKO7

    30.3.2023 #1 Author

    U Kijevu je baš loša situacija

    Odgovori

  • GOCA BG

    30.3.2023 #2 Author

    Bilo bi posteno svakako,ali sve te kompanije gledaju samo svoj interes…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...