Dobri kvartalni rezultati kompanije za e-plaćanja

PayPal povećao prihode i dobit

BerzaInvesticijeSvet

9.5.2023 10:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

PayPal povećao prihode i dobit PayPal povećao prihode i dobit
Fintech kompanija za e-plaćanja PayPal izvestila je o većoj tromesečnoj dobiti i povećala očekivanja za ovu godinu, nakon što su uštede troškova i solidna... PayPal povećao prihode i dobit

Fintech kompanija za e-plaćanja PayPal izvestila je o većoj tromesečnoj dobiti i povećala očekivanja za ovu godinu, nakon što su uštede troškova i solidna internet prodaja podržali veće profitne marže.

Prihodi u prvom kvartalu porasli su deset odsto, isključujući valutne razlike, na 7,04 milijarde dolara i bili su malo iznad očekivanja od sedam milijardi, prenosi Mina.

Kompanija je saopštila da je obim plaćanja porastao 12 odsto na valutno neutralnoj osnovi na 354,5 milijardi dolara na kraju prvog tromesečja zaključno s 31. martom, dok je broj transakcija skočio 13 odsto na 5,8 milijardi.

Prilagođena operativna marža u prvom tromesečju iznosila je 22,7 odsto u poređenju sa 20,7 odsto prošle godine, međutim uprkos tome uprava je najavila slabiji oporavak u ostatku godine. Sada se očekuje da će međugodišnji rast operativne marže iznositi najmanje 100 baznih bodova, u poređenju sa ranijim predviđanjima od oko 125 baznih bodova.

Prilagođena zarada po akciji (EPS) u periodu od januara do marta iznosila je 1,17 dolara.

Na godišnjoj osnovi, PayPal sada očekuje rast prilagođene dobiti oko 20 odsto na 4,95 dolara po akciji, iznad konsenzusne procjene od 4,88 dolara.

Kompanija je prethodno napomenula da je fokus na smanjenju troškova, s obzirom na to da je inflacija negativno uticala na potrošnju neesencijalne robe široke potrošnje. PayPal je u januaru najavio da će otpustiti sedam odsto svoje radne snage, odnosno oko dve hiljade zaposlenih, u poslovnom okruženju visokih kamata koje pojačavaju strah od moguće recesije.

Ova kompanija bila je jedan od najvećih dobitnika tokom pandemije, kada su građani bili uglavnom orijentisani na korišćenje njene platforme za elektronsku kupovinu. Međutim, prošle godine je rast usporen nakon zvaničnog ukidanja pandemijskih mera i pogoršanja makroekonomskih uslova.

Cene akcije kompanije, koje su tokom pandemije išle iznad nivoa od 300 dolara, sada se kreću oko nivoa od 75 dolara po komadu.  

  • ELLA

    9.5.2023 #1 Author

    Nema zime za njihovu delatnost. Pogotovo kada je ova grana u ekspanziji posl godina

    Odgovori

  • SHALIMAR

    13.5.2023 #2 Author

    Oni mogu samo da budu jos bolji..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...