Ilon Mask u borbi protiv botova

Platforma X testira novi model godišnje pretplate za jedan dolar

LifestyleSvet

19.10.2023 14:03 Autor: Vladimir Jokanović 4

Platforma X testira novi model godišnje pretplate za jedan dolar Platforma X testira novi model godišnje pretplate za jedan dolar
Društvena mreža X testira novi model pretplate u iznosu od jednog dolara godišnje za nove korisnike platforme za funkcije kao što su deljenje sadržaja... Platforma X testira novi model godišnje pretplate za jedan dolar

Društvena mreža X testira novi model pretplate u iznosu od jednog dolara godišnje za nove korisnike platforme za funkcije kao što su deljenje sadržaja i lajkovanje objava, rekao je vlasnik Ilon Mask (Elon Musk). Uvođenje probnog modela pretplate je deo napora kompanije da oslobodi platformu od botova.

Kompanija X, ranije poznata kao Twitter, saopštila je da će model pretplate nazvan „Not a Bot“ biti predstavljen novim korisnicima na Novom Zelandu i Filipinima, prenosi Financial Times. Od korisnika će se tražiti da verifikuju svoj telefonski broj, a zatim da uplate naknadu od jednog dolara da bi postavljali, lajkovali, delili ili odgovarali na objave na veb verziji platforme X.

Novi korisnici koji odustanu od plaćanja moći će samo da čitaju postove, gledaju video zapise i prate naloge, navedeno je u saopštenju kompanije, dodajući da to neće uticati na postojeće korisnike.

Testiranje je pokrenuto da bi se ojačali napori za suzbijanje aktivnosti botova. „Ovo će nam omogućiti procenu eventualne mere koja će nam pomoći da se borimo protiv botova i spamera, dok balansiramo dostupnost platformi sa malim iznosom naknade“, saopštila je kompanija X.

Nije jasno da li će se ove promene na kraju primeniti i na aplikaciju. Planovi pretplate u skladu sa Maskovim obećanjem da će iskoreniti botove sa mreže, što je najavio i pre nego što je kupio platformu Twitter za 44 milijarda dolara pre godinu dana.

Testiranje je pokrenuto dok X pokušava da poveća prihode od oglašavanja, koji su se značajno smanjili od kada je Mask preuzeo platformu i ublažio moderaciju objava. Prihodi u Sjedinjenim Američkim Državama opali su za 60 odsto, rekao je Mask prošlog meseca, ne navodeći precizno vremenski period u kome se to dogodilo.

X trenutno nudi premium pretplatničku uslugu po ceni od osam i 11 dolara mesečno za korisnike veb verzije i aplikacije, a kompanija istražuje mogućnost uvođenja višeslojnog modela pretplate, Basic, Standard i Plus. Platforma X suočila se prošle nedelje sa kritikama zbog navodnih dezinformacija i govora mržnje u vezi sa izraelsko-palestinskim sukobom, zbog čega su EU regulatori pokrenuli istragu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...