Dve decenije nakon uvođenja evra najviše nedostaju novčanice od hiljadu maraka

Po slamaricama i dalje skriveno više od 12 milijardi nemačkih maraka

BankeEUSvetU fokusu

20.12.2022 08:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Po slamaricama i dalje skriveno više od 12 milijardi nemačkih maraka Po slamaricama i dalje skriveno više od 12 milijardi nemačkih maraka
Ne zna se gde su skrivene ili nestale, ali 12,3 milijarde nemačkih maraka nikada nisu zamenjene za evre. To se i dalje može učiniti... Po slamaricama i dalje skriveno više od 12 milijardi nemačkih maraka

Ne zna se gde su skrivene ili nestale, ali 12,3 milijarde nemačkih maraka nikada nisu zamenjene za evre. To se i dalje može učiniti po starom kursu, a povremeno se čuju bizarne priče o pronalasku slamarica preminulih rođaka.

U godišnjem izveštaju Nemačke centralne banke navodi se da još uvek ima 12,3 milijarde nemačkih maraka koje ni nakon više od dve decenije nisu zamenjene za evre, prenosi RTS.

Isto tako, još uvek stižu neobične vesti o pronalaženju ušteđevine, često preminule rodbine. Tako je jedan čovek raščišćavao kuću pokojnog oca i otkrio da je baštenske patuljke koristio kao kasice-prasice. Doduše, tu je bilo kovanica marke za svega 26 evra.

Pre dve godine je srećne ruke bio nećak, koji se spremao da proda kuću preminulog ujaka na jugu Nemačke, jer se našao u finansijskom škripcu. U kući ujaka je našao kese i kutije od cigareta pune para – ukupno oko 3,5 miliona maraka.

I jedna komoda koja je dospela humanitarnoj organizaciji u Lajpcigu pokazala se kao čarolija – u njoj je bilo skriveno nekih 27.000 maraka.

Nemačke marke i dalje „kaplju“ u filijale banaka gde se bez ikakvog roka trajanja mogu menjati po kursu koji je važio pri uvođenju evra 2001. godine – jedan evro za 1,95583 marke.

Johanes Berman (Johannes Beermann) iz uprave Savezne banke kaže da je, nakon dve sušne godine koje objašnjava pandemijom korona virusa, u ovoj godini u banke doneto nešto više od 49 miliona maraka. „Ne verujem da će taj iznos dalje rasti. Ubuduće će biti sve manji i manji“, rekao je Berman.

I tih 49 miliona su kap u moru prema preostalih 12,3 milijarde maraka koje nikad nisu zamenjene. Najverovatnije je nešto od toga nepovratno uništeno, ili je nepažnjom i neznanjem završilo na smetlištu ili spalionici, otišlo na dno mora ili nestalo u nekoj nesreći.

U Saveznoj banci pretpostavljaju da su određenu količinu maraka zadržali građani „za uspomenu“, a i da će se zanimljiv iznos naći i u kolekcijama numizmatičara širom sveta.

To verovatno važi za manje apoene, recimo novčanice od pet maraka su bile retkost čak i dok je marka bila važeća, ali teško da će se u mnogim zbirkama naći novčanice od hiljadu maraka, a upravo takvih nedostaje još oko 1,1 milion komada, dakle ukupno 1,1 milijarda maraka u krupnim banknotama.

Logično je pretpostaviti da su to u slamaricu stavili neki koji su ionako imali dovoljno. A to onda znači ne samo u Nemačkoj, jer je marka bila rado viđen gost i na Bliskom i Dalekom istoku, nešto ređe u Africi ili Americi.

Tu su i zaključani bankovni pretinci Švajcarske ili Lihtenštajna, i proći će još decenije dok banke ne steknu pravo da otvore sefove koje niko godinama nije koristio.

  • TATJANA

    21.12.2022 #1 Author

    Neki su sačuvali, neki čuvaju u slamarici a neki možda i ne znaju da imaju

    Odgovori

  • MAJALG

    25.12.2022 #2 Author

    Mislim da u ovom slucaju najvise ima novcanica koje i ne znamo gde su skrivene, a malo mi je neverovatno da ima ljudi koji i dalje drze u slamaricama marke ikao nisu u opticaju.

    Odgovori

  • FRUIT04

    25.12.2022 #3 Author

    A vecina je zaboravila I gde im je slamarica, kako izgledaju marke I koliko ih imaju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...