Vrednost indeksa najviša od maja

Poboljšano potrošačko raspoloženje Amerikanaca

SvetU fokusu

14.9.2024 10:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Poboljšano potrošačko raspoloženje Amerikanaca Poboljšano potrošačko raspoloženje Amerikanaca
Indeks raspoloženja potrošača o američkoj ekonomiji porastao je na 69 bodova početkom septembra s konačne vrednosti u avgustu (67,9), objavio je Univerzitet Mičigen. Vrednost... Poboljšano potrošačko raspoloženje Amerikanaca

Indeks raspoloženja potrošača o američkoj ekonomiji porastao je na 69 bodova početkom septembra s konačne vrednosti u avgustu (67,9), objavio je Univerzitet Mičigen.

Vrednost indeksa sada je najviša od maja, a rast je, između ostalog, rezultat povećane kupovine trajnih dobara zbog nižih cena, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Direktorka istraživanja potrošača na Univerzitetu u Mičigenu Džoan Hsu (Joanne Hsu), rekla je da potrošači imaju bolja očekivanja o stanju svojih finansija, iako su još malo više zabrinuti za stanje na tržištu rada.

Vrednost indeksa sada je 40 odsto viša nego što je bila u junu 2022. godine, a sve više demokrata i republikanaca sada očekuje pobedu demokrate Kamale Haris (Kamala Harris) na predsedničkim izborima. Kao rezultat toga, očekivanja o ekonomiji se pogoršavaju među republikancima, a rastu među demokratama.

Inflatorna očekivanja za iduću godinu pala su na 2,7 odsto, što je najniže od decembra 2020. Dugoročna inflatorna očekivanja porasla su sa tri odsto u avgustu na 3,1 odsto na godišnjem nivou.

Indeks raspoloženja o aktuelnoj ekonomskoj situaciji porastao je s avgustovske vrednosti od 61,3 na 62,9 bodova, a indeks očekivanja za idućih šest meseci s vrednosti od 72,1 na 73 boda.

  • HANA

    15.9.2024 #1 Author

    Kod njih poboljšano potrošačko raspoloženje, dok je kod nas palo u već popriličnu depresiju…🙄

    Odgovori

  • BLIZANAC

    15.9.2024 #2 Author

    Kod nas je sve gore potrošačko raspoloženje

    Odgovori

  • Grocka

    15.9.2024 #3 Author

    Potrosacka nacija

    Odgovori

  • ELLA

    16.9.2024 #4 Author

    Potrosacko drustvo bili i ostali

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.