rast upotrebe uglja

Potrošnja energije u Kini po glavi stanovnika prvi put premašila evropsku

Svet

21.6.2024 10:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Potrošnja energije u Kini po glavi stanovnika prvi put premašila evropsku Potrošnja energije u Kini po glavi stanovnika prvi put premašila evropsku
Potrošnja energije po glavi stanovnika u Kini je prvi put prošle godine premašila evropsku, jer je potražnja iz tehnologije i proizvodnih industrija nastavila da... Potrošnja energije u Kini po glavi stanovnika prvi put premašila evropsku

Potrošnja energije po glavi stanovnika u Kini je prvi put prošle godine premašila evropsku, jer je potražnja iz tehnologije i proizvodnih industrija nastavila da raste.

Zemlja je povećala proizvodnju na ugalj, ali je takođe dodala više obnovljivih kapaciteta od ostatka sveta ukupno, navodi se u godišnjem statističkom pregledu Energetskog instituta. To znači da intenzitet ugljenika njegove energije zapravo opada, prenosi SEEbiz.

Kineska potrošnja je vođena ekspanzijom data centara, 5G infrastrukture i punjenjem automobila, dok mnoge fabrike takođe rade punom parom kako bi zadovoljile potražnju za robom u inostranstvu.

„Ne bi trebalo da zanemarimo energiju i emisije koje su Evropljani efikasno izvozili kineskim proizvođačima“, rekao je Nik Vejt (Nick Wayth), izvršni direktor EI.

Sve je više dokaza da je zavisnost od fosilnih goriva u velikim naprednim ekonomijama možda dostigla vrhunac. U Evropi su oni činili manje od 70 odsto primarne energije prošle godine, prvi put od industrijske revolucije, zahvaljujući nižoj potražnji i rastu obnovljivih izvora energije, navodi EI.

Ovo naglašava dilemu dekarbonizacije u mnogim zemljama. Ako opadajuća potrošnja energije i emisije u Evropi jednostavno povećavaju proizvodnju ugljenika na drugim mestima, politike za rešavanje globalnih klimatskih promena ne funkcionišu.

Upotreba uglja je takođe porasla u Indiji prošle godine usred brzog ekonomskog rasta. Prema statističkom pregledu, zemlja je po prvi put potrošila više zagađujućeg goriva nego Evropa i Severna Amerika zajedno.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.