Ubrzana tranzicija prema niskougljeničnoj ekonomiji

Kina obara rekorde u proizvodnji zelene energije

EkologijaSvetU fokusu

13.6.2024 13:13 Autor: Vladimir Jokanović 1

Kina obara rekorde u proizvodnji zelene energije Kina obara rekorde u proizvodnji zelene energije
Ukupan obim trgovine zelenom električnom energijom u Kini dostigao je 187,1 milijardu kWh od januara do maja ove godine, što je više nego trostruko... Kina obara rekorde u proizvodnji zelene energije

Ukupan obim trgovine zelenom električnom energijom u Kini dostigao je 187,1 milijardu kWh od januara do maja ove godine, što je više nego trostruko u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je Kineski savet za električnu energiju.

Brza ekspanzija odražava ubrzanu tranziciju Kine na niskougljeničnu ekonomiju, a zelena električna energija je uglavnom proizvedena energijom vetra i sunca, prenosi Kineski međunarodni radio.

Kineski savet za električnu energiju saopštio je da energetske, telekomunikacione, petrohemijske, industrije čelika i internet tehnologije čine većinu zelene potrošnje električne energije, pri čemu su sektori energije, čelika i internet infrastrukture rangirani kao najveći potrošači zelene energije.

Ukupan obim trgovine zelenom električnom energijom u Kini prvi put je prošle godine premašio 100 milijardi kWh, dostigavši 105,9 milijardi kWh, što predstavlja povećanje od 281,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Prošle nedelje u Kini je puštena u rad najveća solarna elektrana u svetu, čiji je kapacitet više od šest milijardi kWh, što je dovoljno za napajanje strujom jedne manje zemlje, prenosi Yahoo Finance.

Postrojenje se nalazi u pustinjskoj oblasti severozapadne provincije Sinđan i prostire se na 200.000 hektara, što je otprilike površina koju zauzima grad Njujork. Kompleks od 5GW, koji je priključen na kinesku mrežu prošle nedelje, dovoljno je snažan da zadovolji potrebe za električnom energijom zemlje veličine Luksemburga.

Kina predvodi svet u usvajanju solarne energije, povećavši svoj kapacitet za više od 50 procenata u 2023. godini. Nova solarna farma pretekla je projekte Ningxia Teneggeli i Golmud Wutumeiren, koji su takođe u Kini, postajući najveća u svetu.

Nedavni izveštaj Međunarodne agencije za energiju (IEA) opisao je kineski napredak ka obnovljivim izvorima energije kao „izuzetan“, ističući da je Kina prošle godine instalirala onoliko solarnih kapaciteta koliko ceo svet zajedno u 2022. godini.

 • MARA

  13.6.2024 #1 Author

  U svemu obaraju rekorde kad je privreda u pitanju

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.