stručnjaci protiv

Predsednik Brazila najavio izgradnju infrastrukture za skoro 200 milijardi dolara

BiznisInfrastrukturaInvesticijeSvet

12.8.2023 15:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Predsednik Brazila najavio izgradnju infrastrukture za skoro 200 milijardi dolara Predsednik Brazila najavio izgradnju infrastrukture za skoro 200 milijardi dolara
Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva (Luiz Inácio Lula da Silva) je predstavio plan potrošnje 1.000 milijardi reala (skoro 200 milijardi dolara) na... Predsednik Brazila najavio izgradnju infrastrukture za skoro 200 milijardi dolara

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva (Luiz Inácio Lula da Silva) je predstavio plan potrošnje 1.000 milijardi reala (skoro 200 milijardi dolara) na infrastrukturu, energiju i transport u naredne četiri godine, što je deo njegovog većeg pokušaja da se podstakne ekonomski rast i zapošljavanje u najvećoj državi Latinske Amerike.

Program ubrzanja rasta, poznat pod portugalskim akronimom PAC, naišao je na skepticizam analitičara i investitora koji kažu da su prethodni, slični ambiciozni programi uključivali projekte koji nikada nisu ugledali svetlost dana, a otvorili su vrata ogromnim korupcijskim zloupotrebama, prenosi Beta.

Očekuje se da će novac ovogodišnjeg PAC-a ići na infrastrukturne projekte uključujući nove auto-puteve i luke, kao i programe energetske efikasnosti i urbanizacije u sirotinjskim četvrtima.

„Više od portfelja javnih investicija, novi PAC je kolektivni kompromis (…) nastao iz mnogih razgovora sa guvernerima i gradonačelnicima“, rekao je Lula u petak na skupu u Rio de Žaneiru kojem su prisustvovali ministri, guverneri saveznih država i privatni sektor. To će osigurati da odabrani projekti „odraze specifične potrebe svakog regiona u zemlji“, dodao je on.

Vlada se nije izjasnila kako će finansirati skoro 200 milijardi dolara, ali će to morati da uradi kada pošalje svoj konačni predloženi budžet Kongresu do 31. avgusta. Plan zatim treba da odobri Kongres i u decembru ga uključi u godišnji budžet za 2024. godinu.

Lula je pokrenuo prvi PAC 2007. godine, ubrzo pošto je po drugi put postao predsednik. Uključio je paket investicija u infrastrukturu, stanove i auto-puteve, kao i lakši pristup bankarskim kreditima.

Novi plan hvale članovi Luline administracije, koji kažu da su javne investicije potrebne za podsticanje ekonomskog rasta.

Ministar finansija Fernando Hadad je ove nedelje nazvao poslednjih 10 godina u Brazilu „tragičnom decenijom“ ukazujući na spori rast zemlje. „Ne možemo nastaviti da rastemo u proseku jedan odsto godišnje, što se u Brazilu dešava čitavu deceniju“, rekao je Hadad.

„To je veoma ambiciozan program“, rekao je Gilberto Braga, profesor finansija na Ibmec univerzitetu u Rio de Žaneiru. „To ima veze s političkim ciljevima vlade, stvaranje nasleđa (Lulinog) trećeg mandata kao jednog od velikih dela, velikih dostignuća, većeg Brazila“.

Foto: Pixabay / bea_marques

Investitori u Brazilu su uvek bili skeptični u pogledu posvećenosti Luline levičarske Radničke partije fiskalnom ograničenju. Pored toga, kritičari kažu da je previše projekata uključenih u prethodne PAC napušteno ili nedovršeno. Po njihovom mišljenju, javni novac se previše troši u pogrešnim oblastima ili rasipa na loše izvedene projekte.

„Ovo su veoma veliki brojevi za zemlju koja nema dobro upravljanje korišćenjem javnih resursa“, rekla je u telefonskom intervjuu Zeina Latif, ekonomistkinja konsultantske firme Gibraltar. „U Brazilu imamo lošu evidenciju kvaliteta investicija“.

Vladini zvaničnici kažu da će nedovršeni infrastrukturni projekti biti prioritet, uglavnom oko slamova (favela), koji će dobiti najveći deo investicija u okviru PAC-a. To obuhvata pokretanje novih, pristupačnih stambenih programa i ulaganja u kanalizaciju i prevenciju poplava u sirotinjskim četvrtima.

Druga najveća investicija uključuje energetsku efikasnost i energetsku tranziciju. Ali dok su Lula i drugi vladini zvaničnici rekli da će zemlja povećati ulaganja u obnovljive izvore energije i korišćenje prirodnih resursa, naftni gigant Petrobras kojeg kontroliše država, dobiće većinu investicija u oblasti energetike.

Predsednik Petrobrasa Žan Pol Prates rekao je u petak na skupu u Riju da ta kompanija radi na energetskoj tranziciji kako bi proizvodila biodizel, čak iako vodi spor sa upravom za zaštitu životne sredine koja je odbila da joj da dozvolu za sporni projekat bušenja u traganju za naftom kod ušća reke Amazon.

Petrobras je takođe bio među brazilskim kompanijama iza korupcionaškog skandala iz 2014. poznatog kao Operacija auto-praonica, koja je otkrila široku šemu korupcije u kojoj su učestvovali vrhunski biznismeni i visokorangirani političari.

Brazilski zvaničnici procenjuju da bi, uključujući inicijative predvođene privatnim sektorom i privatno-javna partnerstva, ukupne investicije u naredne četiri godine mogle dostići 1.700 milijardi reala (oko 350 milijardi dolara) na šta se podižu obrve investitora i analitičara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...