Odlazak legendarnog američkog diplomate

Preminuo Henri Kisindžer

Svet

30.11.2023 08:53 Autor: Vladimir Jokanović 0

Preminuo Henri Kisindžer Preminuo Henri Kisindžer
Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer (Henry Kissinger) preminuo je u 101. godini, saopštila je sredu uveče njegova konsultantska kuća Kissinger Associates. Legendarni diplomata... Preminuo Henri Kisindžer

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer (Henry Kissinger) preminuo je u 101. godini, saopštila je sredu uveče njegova konsultantska kuća Kissinger Associates.

Legendarni diplomata savetovao je desetak američkih predsednika tokom svoje dugogodišnje karijere, uključujući aktuelnog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden). Kisindžer je dobitnik Nobelove nagrade za mir 1973. godine zbog pregovaračkih zasluga za okončanje rata u Vijetnamu, prenosi Guardian.

Iako je važio za „patrijarha svetske diplomatije“ njegova karijera obeležena je kontroverzama, jer se zalagao za zaštitu korporativnih interesa SAD po svaku cenu. Podržavao je diktatorske režime u Indoneziji, Južnoj Africi i Čileu, a svojevremeno je odobrio prisluškivanje novinara i svog osoblja.

Kisindžer je bio akademik na Harvardu pre nego što je postao savetnik za nacionalnu bezbednost tadašnjeg predsednika Ričarda Niksona (Richard Nixon) koji je izabran 1968. godine. Blisko je sarađivao sa predsednikom i bio je uticajan u donošenju važnih odluka u vezi sa ratom u Vijetnamu, ali je preživeo aferu Votergejt i opoziv Niksona.

Nastavio je da radi u službi Niksonovog naslednika Džeralda Forda (Gerald Ford), a vladu je napustio nakon pobede Džimija Kartera (Jimmy Carter) na izborima 1976. godine. Kisindžerova politika prema bivšem Sovjetskom Savezu doprinela je otopljavanju odnosa između Moskve i Vašingtona, a zaslužan je i za podizanja odnosa SAD i Kine na viši nivo.

Gigant Republikanske partije, Kisindžer je ostao uticajan do kraja života, dobrim delom zahvaljujući osnivanju svoje geopolitičke konsultantske firme sa sedištem u Njujorku 1982. godine i autorstvu nekoliko knjiga o međunarodnim poslovima. Kinindžer je u maju ove godine napunio 100 godina.

Tagovi
SAD

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...