nemačka kompanija može da raskine višegodišnje ugovore sa ruskom stranom

Presuđeno da Gazprom plati Uniperu 13 milijardi evra odštete

Svet

13.6.2024 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Presuđeno da Gazprom plati Uniperu 13 milijardi evra odštete Presuđeno da Gazprom plati Uniperu 13 milijardi evra odštete
Ruski energetski div Gazprom moraće da plati 13 milijardi evra odštete nemačkoj energetskoj firmi Uniper, zbog prekida snabdevanja gasom, presudio je arbitražni sud u... Presuđeno da Gazprom plati Uniperu 13 milijardi evra odštete

Ruski energetski div Gazprom moraće da plati 13 milijardi evra odštete nemačkoj energetskoj firmi Uniper, zbog prekida snabdevanja gasom, presudio je arbitražni sud u Stokholmu. Odluka suda označava značajnu pobedu Unipera kojeg je 2022. godine morala da spasi nemačka vlada zbog ozbiljnih finansijskih problema, prenosi Mina.

Kako javlja francuska novinska agencija AFP, Uniper je saopštio da će na osnovu presude međunarodnog arbitražnog suda takođe moći da raskine još uvek važeće višegodišnje ugovore o snabdevanju gasom s Gazpromom, dok istovremeno ima pravo na naknadu za neisporučene količine gasa.

“Ova presuda daje pravnu sigurnost za Uniper. S pravom raskida koje nam je dato presudom, raskidamo ugovore s Gazpromom“, potvrdio je u izjavi izvršni direktor kompanije, Majk Luis (Michael Lewis). Što se tiče naknade, rekao je da se ne zna hoće li je Gazprom zaista platiti. Ako se to dogodi, sredstva će ići nemačkoj saveznoj vladi koja je firmu spasila od bankrota 2022. godine.

Uniper, sa sedištem u nemačkom Dizeldorfu, poslednje dve godine je u ozbiljnim finansijskim problemima zbog prekida snabdevanja ruskim gasom, podstaknutog zapadnim sankcijama zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Zbog toga je zamenske količine gasa morao da kupuje na berzi, gde su cene vrtoglavo rasle. Uniper se ubrzo našao u teškim problemima s likvidnošću, zbog čega ga je država morala nacionalizovati.

Preuzimanjem većinskog akcionara, finske državne energetske kompanije Fortum, savezna vlada postala je vlasnik oko 99 odsto preduzeća. Istovremeno se morala obavezati Evropskoj komisiji da će ga postupno vratiti u većinsko privatne ruke i smanjiti svoj udeo na 25 odsto plus jednu deonicu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.